Bild: Stellarium
Vilken blir sommarplaneternas vackraste natt? Såhär ser det ut kl 00:45 natten mot tisdagen 26 juni 2018 sedd från Stockholm. Längs horisonten från sydost till sydväst syns Mars, Saturnus, månen och Jupiter. Längre upp lyser stjärnona i sommartriangeln, superjätten Deneb och nära grannarna Vega och Altair, samt röda jätten Arcturus. Bild: Stellarium

Letar du efter inlägg om himlen just nu? De senaste finns under Aktuellt på himlen

Efter våren med Venus som aftonstjärna är nya planeter på ingången. Under veckorna runt midsommar är nätterna korta och ljusa. Ändå finns det flera ljuspunkter på himlen under sommarnätterna 2018. Här kommer några tips!

Bild: NASA/SWRI/Junocam/Emma Walimaki
Jupiter i närbild från NASA-sonden Juno, med bildbehandling av medborgarforskaren Emma Walimaki. Bild: NASA/SWRI/Junocam/E. Walimaki
1 Se Jupiter, sommarens nya, sena aftonstjärna. När himlen blir tillräckligt mörkt är Jupiter sommarnattens klarast lysande stjärna. Under juni och juli lyser den lågt i syd och sydväst. Med en liten fältkikare kan du se planetens fyra största månarna: Callisto, Ganymedes, Io och Europa, och med ett litet teleskop också molnband. Vilken måne är vilken? Svar finns i t ex Sky & Telescopes webbapp, som också finns på Itunes eller för Android trevliga Jupiter Simulator.

 

Bild: Stellarium
Saturnus med ringar och månar som den ska ska ut i teleskop natten mot den 22 juni. Den ljusaste månen Titan (längst t h) kan man skymta med fältkikare under bra förhållanden, men i år blir det tufft. Bild: Stellarium

2 Se Saturnus nu när den är som bäst. Saturnus ligger en bit till vänster om Jupiter, ännu lägre på himlen. Just nu ligger den i stjärnbilden Skytten – där solen befinner sig runt jul. För de flesta är det alltför nära horisonten, och skådare norr om polcirkeln får klara sig ännu ett år utan att alls få se Saturnus. Både i år och 2019, liksom förra året, ligger Saturnus dåligt till bland stjärnbilderna, och det blir inte bättre förrän en bit in på 2020-talet.  Vill du se Saturnus bra från Sverige så ska du åka så långt söderut som möjligt, stanna uppe tills himlen är som mörkast, runt kl 01. Då är den den oansenligt ljusgula stjärnan lågt över horisonten i syd, men i fältkikare ser den oval ut: just i år ser vi Saturnus från rätt håll för att se mycket av ringarna. Vill du kika på riktigt snygga Saturnusbilder? Just nu gillar vi särskilt bildbehandlaren Jason Majors remixar av NASA-sondernas bästa kort. Se både Saturnus, dess månar och andra planeter på Jason Majors Flickr-flöde.

Bild: ISRO / ISSDC / Emily Lakdawalla
Midsommar på Mars: en bild från 22 januari 2016 tagen av den indiska sonden MOM. Bild: ISRO / ISSDC / Emily Lakdawalla

3 Se Mars ta över sommarnatten. Mars kommer vi att få se mer av i sensommar och höst, men redan under den ljusaste tiden börjar den synas från södra Sverige. Mars kommer att firas särskilt på Astronomins dag och natt den 29 september, då temat är Röd planet, blå planet. För nattugglor, sömnlösa och midsommarfirare i södra delar av landet syns Mars lågt över sydhorisonten under juni och juli. Redan slutet av juni har den tagit över från Jupiter som sommarnattens klaraste stjärna.

4. Se planeterna när månen ligger nära. Under många sommarnätter pekar månen ut planeterna – med en total månförmörkelse som finalnummer. Vilken är planeten bredvid månen? Svaret just nu är Jupiter, Saturnus eller Mars. Natten 23-24 juni ligger Jupiter strax under månen i sydsydväst. Natten 27-28 juni ligger Saturnus lite till vänster om fullmånen. Natten mot söndagen den 1 juli lyser Mars under månen. Sedan sent på kvällen den 20 juli ligger Jupiter lite till vänster om och nedanför den dryga halvmånen i sydväst. Natten den 24 juli ligger Saturnus en bit till höger om månen. Total månförmörkelse med extra mycket Mars blir det den 27-28 juli. Mer om den kan du läsa här. För sommarskådare i Norrland med fältkikare kan dessa tillsällen med månen ge en rimlig chans att också få syn på Jupiter och Mars när dagarna är som längst.

5. Se planeterna på midsommarafton. Ett speciellt tillfälle för många i Sverige är midsommarafton. Kvällen fredagen den 22 juni lyser först månen, som är lite över halv, i syd och sydväst. När det skymmer tittar Jupiter fram i sydsydväst, åtminstone för södra delar av landet. När himlen är som mörkast runt kl 01 lyser Saturnus lågt i söder och Mars har kommit upp i sydost. Sommarens ljusaste riktiga stjärnor syns också: Vega är den som är nästa rakt ovanför, Arcturus lite lägre i väster och Capella lågt i norr. Sommarsolståndet inträffar redan kl 12:07 på torsdagen 21 juni, som också blir årets längsta dag. Mer om sommarsolståndet hittar du hos astroinfo.se.

3 KOMMENTARER

Comments are closed.