Den 21 juni 2019 kan du fira midsommar på bästa möjliga sätt. Midsommarsolståndet inträffar nämligen precis på rätt tidpunkt under den svenska midsommarfirande. Det har det inte gjort på 17 år.

Klockan 17:54 på midsommarafton den 21 juni är det sommarsolstånd. Då har solen gått precis ett kvarts varv runt solen sedan vårdagjämningen och står som närmast norra himmelspolen. Då ligger solen i stjärnbilden Tvillingarna, precis på gränsen till stjärnbilderna Oxen och Orion.

Midsommarafton firas officiellt på en fredag så sommarsolståndet inträffar oftast inte under festligheterna på eftermiddag och kväll. Senaste gången det gjorde det var 2002 (midsommarsolstånd kl 15:07 den 21 juni) och nästa gång blir 2031 (kl 15:17 den 21 juni). 

Om du vill skåla för solen så gör det kl 17:54 på fredag. Men det finns andra klockslag som du inte ska missa.

Solen står som närmast polstjärnan vid sommarsolståndet. Bild: Stellarium
Solen står som närmast polstjärnan vid sommarsolståndet. Bilden visar himlen som den är i Kiruna på midsommarafton kl 17:54. Bild: Stellarium

Din skugga – och midsommarstångens såklart – är kortast under hela året också den 21 juni. För att uppleva din kortaste möjliga solskugga ska du stå i solen i mitten av dagen, runt kl 13. Den exakta tidpunkten beror på var du befinner dig: i Kiruna är det kl 12:41, Stockholm 12:49, Östersund kl 13:03, Malmö 13:10, och Göteborg 13:14. (För fler hålltider se Stjärnhimlen på nätet.)

Din solskugga på fredag är årets kortaste. Under vissa år kan du få en ännu kortare skugga när fullmånen på vintern klättrar ännu lite högre bland stjärnorna. Nästa gången månen bräcker solen på det sättet blir i november 2020.

När solen står som högst på midsommarafton 2019 är din skugga som kortast under året. (Grafik: Populär Astronomi)

Midsommarafton blir dessutom årets bästa natt för midnattssolen. Ända ner till polcirkeln håller solen sig över horisonten hela natten.

Midsommarnatten är årets kortaste natt men planeterna Jupiter och Saturnus går att se lågt i söder från landets södra delar. Läs om planeterna – och mer om månen och solen i sommar – i vår artikel Jupiter, Saturnus, solen och månen gör sommaren 2019 på himlen.

På Astroinfo har André Franke som vanligt ännu fler hålltider och fakta om  midsommar och sommarsolstånd 2019.

Glad midsommar!