Månen bjuder på två spännande förmörkelser under samma månad som vi firar att det är 50 år sedan den första månlandningen.

Tisdagen 2 juli blir det en total solförmörkelse som syns från Söderhavet, Chile och Argentina.

Sent på kvällen tisdagen den 16 juli börjar en partiell månförmörkelse som syns från större delen av Sverige och från många andra platser.

Märk hur vår skugga hamnar på månen, och hur månens skugga hamnar på oss. Eller nästan i alla fall: i bilden har vi tagit stora friheter med avstånden. (Grafik: Populär Astronomi)

1 Totalt över Sydamerika

Vill du se den totala solförmörkelsen den 2 juli så gäller det att resa till Sydamerika, eller se en livesändning på nätet. Månens skugga far över jorden under några timmar och förmörkar ett 20 mil brett område i Chile (i höjd med staden La Serena) och Argentina (i ett stråk från San Juan i väster till Buenos Aires utkanter). Sajten Eclipsewise har en detaljerad karta.

Total solförmörkelse blir det i ett smalt stråk som korsar Chile och Argentina. För miljontals andra sydamerikaner syns en partiell solförmörkelse. (Illustration: Populär Astronomi)

På klassiska La Silla-observatoriet i Atacamaöknen firar det Europeiska sydobservatoriet ESO med en specialvisning av solförmörkelsen bland teleskopen. Några svenska entusiaster kommer att finnas på plats, bland dem astrofotografen Göran Strand.

Ska du också skåda solförmörkelsen i Sydamerika? Hör gärna av dig till oss.

ESO har gjort en trailer för förmörkelsen.

Ska du se solförmörkelsen på plats behöver du skydda dina ögon. Det är lätt att projicera solen på ett papper. Speciella solförmörkelseglasögon är annars viktigt att få tag i. Tips för dig som befinner dig i Chile och Argentina finns bland annat här hos ESO, här på Chiles nationella solförmörkelse-sajt och i Argentina hos Gran Eclipse de sol en San Juan och här hos Planetario de San Luis.

2 Jordskuggan över fullmånen den 16 juli

Den 16 juli får vi i Sverige se en fin partiell månförmörkelse. (Det är ju lite lockande att kalla den en halvblodmåne, men månen blir inte speciellt röd under en partiell månförmörkelse. Blodmånesnack kan vi lämna till nästa totala månförmörkelse, se nedan.)

Förmörkelsen syns bäst från landets södra halva. Är du på utlandsresa kan förmörkelsen synas ännu bättre där. Till exempel blir den bra från hela Europa med undantag för Storbritannien och Island, samt hela Afrika, Mellanöstern och ända bort till Indien. I Thailand är den ungefär lika bra som i Sverige.

Du behöver vara uppe under sen kväll för att se hela förloppet. Se till att du har klart väder och fri sikt mot sydost och syd, utan träd eller hus i vägen.

Låg på himlen men himla snygg: så kan du uppleva den partiella månförmörkelsen den 16 juli 2019. Ladda ner bilden som pdf om du vill. (Grafik: Populär Astronomi)
Lågt på himlen men himla snyggt: så kan du uppleva den partiella månförmörkelsen den 16 juli 2019. Ladda ner bilden som pdf om du vill. (Grafik: Populär Astronomi)

Runt 22:00 går månen upp och redan då täcker jordens jordens skugga en bit av månen. Månen är som mest förmörkad kl 23:31, och då ligger den lågt över horisonten i sydsydost. Skuggan drar sakta bort och kl 01:00 har vi åter en vanlig fullmåne.

Under hela spektaklet lyser planeterna Saturnus och Jupiter, även de lågt över horisonten. Saturnus syns som en ljus, gul stjärna strax till höger om månen. Jupiter är riktigt ljusstark i syd och sydväst och går inte att missa när den är uppe, till höger om dig om du tittar mot månen.

Rymdstationen glider förbi

Kvällens kanske mest spektakulära ögonblick inträffar ca kl 23:10. Då korsar den Internationella rymdstationen ISS himlen vid ungefär samma höjd som månen och planeterna. Sedd från landets södra delar passerar stationen precis under den nästan lika ljusa Jupiter kl 23:08 och lite ovanför månen 2 minuter senare.

När kommer nästa förmörkelse?

Minns du den totala månförmörkelsen den 21 januari 2019 eller förra sommarens månförmörkelse den 27 juli 2018? Efter juli 2019 dröjer länge tills nästa gång det blir lika fint. Nästa gång vi får se en total månförmörkelse blir i gryningen den 7 september 2025. Först den 31 december 2028 är det åter dags för en riktig blodmåne till total månförmörkelse.

För att se en total solförmörkelse inom de närmaste åren behöver du resa utomlands.

Har du möjlighet att flyga till utlandet står den ringformiga solförmörkelsen den 26 december 2019 som syns från bland annat södra Indien, Sri Lanka, Malaysia och Indonesia näst på tur. Sedan nästa år kommer en till ringformig solförmörkelse den 21 juni 2020 som syns från delar av Östafrika, Indien och Kina, och den 14 december 2020 är det åter dags för en total solförmörkelse över Chile och Argentina, denna gång lite längre söderut än årets. Den 8 april 2024 är det dags för en Great American Eclipse som till skillnad från den totala solförmörkelsen 2017 syns från flera stora städer, i både Mexiko, USA och Kanada.

Bild: Populär Astronomi
Skandinaviens solförmörkelser. (Grafik: Populär Astronomi)

För den som vill åka tåg, bil eller buss till en total solförmörkelse gäller det att hålla ut till den totala solförmörkelsen den 26 augusti 2026 som syns från bland annat större delen av norra Spanien.

Sveriges nästa ordentliga solförmörkelser är två ringformiga solförmörkelserna, den 21 juni 2039 och den 11 juni 2048 och den totala solförmörkelsen med centrum i Örnsköldsvik den 16 oktober 2126.