På sommaren när det är ljust så gott som hela natten. Då kan man inte riktigt tala om aftonstjärnan och morgonstjärnan. Under sommaren 2019 lyser två planeter klart för den som skådar från Sveriges södra halva.

Jupiter och Saturnus lyser i syd

För dig som håller till i södra Sverige är Jupiter stjärnan som lyser lågt över sydhorisonten. I juni går den en bit före midnatt och hänger kvar tills solljuset vinner över natten. Den ligger just nu i Ormbäraren, djurkretsens minst kända stjärnbild. Under juli månad syns Jupiter allt bättre innan midnatt. På midsommarafton den 21 juni ligger Jupiter rakt i söder runt strax efter midnatt.

Saturnus ligger i Skyttens stjärnbild och kommer upp lite senare än Jupiter, fast nästan precis lika högt – eller snarare lågt – över horisonten. Saturnus lyser inte alls lika klart som Jupiter men är ändå den ljusaste stjärnan nära horisonten.

Planeter midsommarnatten 2019, Bild: Stellarium
Jupiter och Saturnus ligger lågt under sommaren 2019 men lyser klart i söder. Bilden är ritad för Växjö, kl 00 på midsommarnatten. Bild: Stellarium

Är du på utlandsresa söderöver under sommaren? Från nästan hela världen är Jupiter nu kung över natthimlen och är lätt att hitta även från platser där gatlampor stör synen.

Jupiter ligger för övrigt strax till vänster om den röda superjättestjärnan Antares i stjärnbilden Skorpionen. Den syns aldrig riktigt bra från Sverige, men från sydligare breddgrader blir Jupiter och Antares ett orangerött radarpar att räkna med.

Himlens andra stjärnor blir stadigt fler allt eftersom nätterna blir mörkare – hitta bland stjärnbilderna med vår stjärnkarta, som nu är uppdaterad för sommaren 2019.

Månen möter planeterna

Månen och planeterna ligger snyggt till under flera nätter i sommar. Redan den 18 juni ligger månen strax till höger om Saturnus. Riktigt snyggt blir det den 13 juli när Jupiter ligger precis under månen. Den 15 juli ligger månen en bit till höger om Saturnus och den 16 juli ligger Saturnus en bit till höger om månen när den förmörkas. Den 9 augusti är det åter dags för månen att möta Jupiter, den här gången med planeter lite nedan och till vänster om månen.

Se solen och månen under sommaren 2019. Ladda ner bilden som pdf. (Grafik: Populär Astronomi)

Förmörkelser höjdpunkten för sol- och månfans

Den totala solförmörkelsen över Chile och Argentina den 2 juli blir en global höjdpunkt och skäl att kolla sista-minuten-priserna till Buenos Aires.

Partiell månförmörkelse den 16 juli 2019
Lågt på himlen i syd: så ser du den partiella månförmörkelsen den 16 juli 2019. Klicka för att förstora. Grafik: Populär Astronomi

För oss i Sverige blir den partiella månförmörkelsen den 16 juli snygg och spännande, framför allt i landets södra halva. Något kanske för dig som fick blodad tand efter månförmörkselsen januari 2019 eller den i juli 2018?

Vi återkommer såklart med mer om båda förmörkelser.

Om sommaren syns månen syns bra på dagen. Bäst i år blir månen 5-11 juli, 24-31 juli och 2-8 augusti.

Är det klart väder och solen är uppe kan du alltid prova att projicera solen och se solfläckar (enligt vår guide).

3 KOMMENTARER

  1. I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Comments are closed.