Sverige är ett av de 70 länder som ska få döpa sin ”egen” exoplanet och dess tillhörande värdstjärna och allmänheten ska hjälpa till.

Vi har tidigare skrivit om dvärgplaneten 2007 OR10, där allmänheten fått vara med och välja ut ett passande namn. Då skrev vi även om vilka regler som gäller för de namnförslag som man kan skicka in. 2007 OR10 inväntar fortfarande forskarnas beslut av omröstningen, men redan nu kommer en till himlakropp som ska döpas!

Exoplaneten HD 102956 b

Sverige har tilldelats planeten HD 102956 b, ett namn som i dess nuvarande form inte är helt lätt att lägga på minnet. Den upptäcktes år 2010 av ett gäng amerikanska astronomer via radialhastighetsmetoden på Keck-observatoriet på Hawaii. Radialhastighetsmetoden innebär att man kan se en stjärna ”vippa” på ett sätt den bara kan göra om dess gravitation påverkas av en planet (och tvärtom).

Som b:et i namnet antyder heter dess värdstjärna HD 102956 (stjärnan får också ett mer tilltalande namn i samband med namnomröstningen) och planeten var, i och med namnet b, den första att hittas i omloppsbana kring denna stjärna. Stjärnan har offentligt sett bokstaven a med i sitt namn, även om detta sällan används.

Resten av siffrorna i namnet, 102956, baseras helt enkelt på att denna stjärna var den 102956:e i ordningen att upptäckas och föras in i Henry Draper-katalogen, en astronomikatalog som utgavs mellan 1918 och 1924.

Planetens storlek kan som mest uppnå till Jupiters storlek och tros därför vara en så kallad het Jupiter, det vill säga att den påminner mycket om vår egen Jupiter men är mycket varmare eftersom den kretsar närmare sin stjärna. Planeten har nämligen en omloppsperiod på bara 6,5 dygn på avståndet 12 miljoner kilometer från sin stjärna, i en väldigt cirkulär bana. 12 miljoner kilometer är bara 0,08 gånger avståndet mellan jorden och solen.

Solsystemet den befinner sig ligger ungefär 411 ljusår ifrån oss, i stjärnbilden Stora björnen i Karlavagnen. Stjärnan är en av de 2,5 miljoner mest ljusstarka stjärnorna på himlavalvet, men går inte att se med blotta ögat.

Här hittar du exoplaneten HD 102956 b.
Här hittar du exoplaneten HD 102956 b. (Foto: Tobias Forslund)

Hur går omröstningen till?

Nu i juni tillkännagavs HD 102956 b som nästa objekt att namnges i projektet NameExoWorlds. Grundtanken är att en nationell omröstning kommer att ske i två steg där;

  1. alla får skicka in förslag under en specifik period för att därefter,
  2. en kommitté väljer (troligtvis i slutet av september) ut 5 av de inskickade förslagen.

Dessa förslag kommer att presenteras i en ny omröstning där allmänheten får rösta på det namn av de fem som de tycker är bäst.

– Namnförslaget kan vara vadsomhelst så länge det förhåller sig till reglerna. Det får gärna vara ett förslag som är relaterat till Sverige på något vis, men självklart kan man skicka in vilket förslag man vill oavsett bakgrund. Eftersom både planeten och dess stjärna ska namnges kan man ju även skicka in två förslag, säger Alexander Pietrow, doktorand vid Stockholms universitet.  

Klicka här för att komma direkt till formuläret där du kan skicka in dina namnförslag!

Konstnärlig tolkning av exoplaneten HD 102956 b bredvid sin värdstjärna. Bild: Livia Pietrow.

Vad handlar projektet egentligen om?

IAU (Internationella astronomiska unionen) fyller i år 100 år. I samband med detta organiseras IAU100 NameExoWorlds, en global tävling där länder får skicka in förslag på namn till de många exoplaneter, vars antal ökar varje dag. Över 70 länder har hittills anhållit om att anordna nationella omröstningar för att ge allmänheten möjlighet att namnge de främmande världarna. Syftet är att skapa kännedom om vår plats i universum och att mana till reflektion till hur vår egen planet hade kunnat uppfattas av en annan, främmande civilisation på en exoplanet.

Bara under de senaste åren har astronomer upptäckt tusentals exoplaneter. När detta skrivs är antalet upp i närapå 4000 stycken. Vissa av dem är små och steniga, likt jorden, medan andra är gasplaneter som Jupiter. Idag antar man att majoriteten av alla stjärnor i galaxen omges av ett planetsystem. Det betyder också att chansen (eller risken?) för utomjordiskt liv ser mer trolig ut.

Den planet och stjärna som väljs ut för ett specifikt land för namnomröstning ska vara synlig från det landet och tillräckligt ljusstark för att kunna betraktas genom ett litet teleskop.

– Det här spännande projektet bjuder in alla över hela jorden till att fundera över vår kollektiva plats i universum, och samtidigt uppmana till kreativitet och global samhörighet. Name ExoWorlds påminner oss om att vi alla hör hemma under samma himmel, säger Debra Elmegreen, amerikansk astronom och president-elect för IAU.

Resultaten kommer att publiceras i december i år.

Tips på liknande läsning: 
Att namnge främmande världar
Turista på en exoplanet
Utforska himlakropparna med Google Maps
Chamukuy, Pipirima och Alsephina: Nya stjärnnamn härrör från hela världen
Spocks hemplanet är äntligen funnen – men vad vet vi om den?

Källor:
Exoplanetarchive
NameExoWorlds
NameExoWorlds News
IAU

3 KOMMENTARER

Comments are closed.