Onsdagen 25 september 2019, klockan 15:57 svensk tid, lyfter den Sojuz MS15-farkost som skall föra svensk-amerikanska Jessica Meir till rymdstationen ISS tillsammans med den erfarne kosmonauten Oleg Skripochka och Hazzaa Al Mansouri som härmed blir den första astronauten från Förenade Arabemiraten. 

Hazzaa, Oleg och Jessica inför sin historiska rymdresa från Kazakstan till omloppsbana. Foto NASA/Bill Ingalls

Då Jessica Meir har både svenskt och amerikanskt medborgarskap kan hon därför räknas som den andra svenska astronauten i historien hitintills. Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, besökte rymdstationen två gånger 2006 och 2009.

Uppsändningen sänds live av NASA. Du kan se NASA:s livesändning här nedan.

Jessica Meir åker upp till ISS från rymdbasen Bajkonur. (Livesändning från NASA)

Under de två senaste veckorna har trion befunnit sig i Bajkonur, där uppskjutningen kommer att äga rum, och givetvis har den långa raden av förberedelser redan tagit sin början. Efter uppskjutningen kommer de att tillbringa ungefär sex timmar på färd mot ISS innan det till slut är dags för dockning. 

På rymdstationen väntar redan astronauterna Luca Parmitano, Andrew Morgan och Christina H. Koch samt kosmonauten Aleksandr Skvortsov. Hazzaa Al Mansouri återvänder till jorden redan efter åtta dagar, men Oleg Skripochka och Jessica Meir kommer att tillbringa drygt ett halvår på ISS och deltaga i utförandet av 300 experiment. Rymdstyrelsens matiga sida om Jessica har mer om henne och alla hennes kollegor i besättningen.

Jessica Meir. Foto: NASA/Victor Zelentsov
Jessica Meir förbereder för debuten i rymden tidigare i september. Foto: NASA/Victor Zelentsov

Jessica Meirs experiment kommer att ha ett visst fokus på fysiologi och vad som egentligen händer med och i människokroppen under relativt långa vistelser i rymden. Bland annat kommer hon att undersöka hur synen förändras på grund av tryckökning och vätskeförändringar i kroppen då den utsätts för mikrogravitation och då Meir har en bakgrund inom fysiologi, ser hon mycket fram emot att få arbeta med experiment som sådana. 

Nyligen publicerades Jessica Meirs senaste forskningsresultat, om hur gäss andas när de flyger. Washington Post har en spännande artikel där Jessica berättar hur hon arbetat med att få gässlingarna med sig.

I likhet med den övriga besättningen på ISS kommer Jessica Meir inte att ha mycket fritid, men hon planerar att ägna en del av den lediga tid hon får åt att fotografera olika skidorter från rymden, samt åt volontärforskning.

Du kan följa rymdäventyret på Jessica Meirs Twitterflöde @Astro_Jessica, NASA:s hemsida om rymdstationen, NASA:s ISS-sida på Facebook och på Instagram.

Rymdstyrelsen har mer om Jessica Meir och hennes uppdrag.