För andra gången i historien har en interstellär himlakropp kunnat observeras i vårt solsystem, och denna gång kan astronomer bekräfta att det rör sig om en komet. Observatorier världen om följer nu kometen och även svenska teleskop håller koll på den.

År 2017 observerades första gången någonsin en interstellär himlakropp på väg genom solsystemet. Himlakroppen, som visade sig vara antingen en asteroid eller komet spekulationerna till trots, döptes till ’Oumuamua. Sedan dess har förekomsten av denna nya typ av himlakroppar blivit en viktig fråga för forskare.

Nu har en amatörastronom från Krim, Gennady Borisov, upptäckt ännu ett liknande objekt. Det meddelar bland andra ESA i ett pressmeddelande. Objektet, döpt till C/2019 Q4 (Borisov), kunde snabbt bekräftas vara en komet med en hyperbolisk bana – den ovanliga banan tyder på att den inte härrör från vårt eget solsystem.

Komet Borisov färdas i en hyperbolisk bana, vilket visar att den är av interstellärt ursprung. Bild: NASA/JPL-Caltech.

Observationerna visar att komet Borisov åker genom solsystemet med en hastighet av 30 kilometer i sekunden. Till astronomernas förtret så ligger Borisov nära solen på himlen och på ett stort avstånd från jorden, vilket gör kometen svår att observera. Inte heller är den ett jordnära objekt. Som närmast kommer den att passera solen på ett avstånd av cirka 300 miljoner kilometer från solen. Det blir någon gång i december, skriver ESA.

Stora osäkerheter hos observationerna uppstår dock på grund av dessa förutsättningar. Uppgifterna är alltså inte slutgiltigt bekräftade, men mycket tyder på att vi har att göra med ännu ett interstellärt objekt.

Färgbild av den interstellära kometen Borisov. Bilden är framställd av Gemini-observatoriet på Mauna Kea, Hawaii. I bakgrunden syns stjärnspår som uppkommit till följd av teleskopets spårning av kometen. Bild: Gemini Observatory/NSF/AURA.

Liksom många andra forskare världen om följer även astronomer vid Onsala rymdobservatorium kometen, rapporterar Sveriges radio. Observatoriets 25-metersteleskop ingår i det internationella nätverket EVN som under veckan gjort mätningar med syfte att spåra kometens svans.

Att hitta interstellära kometer som Borisov och ’Oumuamua på väg genom solsystemet är av stort intresse för astronomer och rymdorganisationer. ESA planerar att sända iväg en farkost 2028 för direktkontakt med just kometer. Programmet, kallat Comet Interceptor, är tänkt att ta vid efter de tidigare expeditionerna med Giotto och Rosetta. Och drömmen är att besöka just denna typ av objekt.

Du kan bland annat följa ESA:s uppdateringar på Twitter för att hålla dig informerad om nya rön rörande C/2019 Q4 (Borisov).

1 KOMMENTAR

Comments are closed.