När astronauten Jessica Meir och kollegan Christina Koch lämnar den Internationella rymdstationen den 21 oktober för att byta ut batterier på utsidan blir de historiska. Det blir den första gången någonsin som två kvinnor gör en rymdpromenad tillsammans. 

Jessica Meir är sedan hon sändes upp ombord på en Sojuzraket den 25 september den första svenskan i rymden. Hon kommer att vara kvar på stationen i ett halvår. Redan den 16 oktober är det dags för hennes första rymdpromenad, och den 25 oktober blir det en tredje, tillsammans med den italienske ESA-astronauten Luca Parmitano.

Så såg det ut för Jessica Meir när hon fjärrstyrde robotarmen Canadarm 2 under den första av fem planerade rymdpromenader med batteribyten som huvuduppdrag. Foto: NASA/J. Meir

Kochs första rymdpromenad den 29 mars var tänkt att bli den första med två kvinnor, tillsammans med Anne McClain. Men på grund av bristen på rymddräkter i rätt storlek blev det inte av, och astronauten Nick Hague tog McClains plats. Anne McClain blev sedan snabbt historisk själv, som den första öppet hbtq-person i rymden men samtidigt den första som anklagades för ett brott i rymden i samband med en vårdnadstvist.

Innan vännerna Jessica Meir och Christina Koch skapar historia planeras två andra rymdpromenader.

Den 16 oktober gör Jessica Meir sin första EVA (extra-vechicular activity), tillsammans med astronauten Andrew Morgan, även han en gammal klasskamrat till Meir, Koch och McClain.

Senast det var en svensk på rymdpromenad var drygt 10 år sedan. Den 5 september 2009 avslutade Christer Fuglesang sin femte och satte själv rymdpromenadrekord. Han blev den första astronauten från utanför USA eller Ryssland att delta i fler än tre rymdpromenader, med totaltid på 31 timmar och 55 minuter, längre än någon annan ESA-astronaut.

Videostillbild: NASA
Vännerna Jessica Meir och Christina Koch i en videointervju på rymdstationen den 30 september. Videostillbild: NASA

Uppdraget utanför stationen är ett flera planerade rymdpromenader under hösten 2019. Stationens gamla batterier byts ut mot nya: liksom på många platser på jorden ersätts nickel-väte-batterier med kraftfullare litium-jon-batterier.

Senare i höst planerar besättningen fler rymdpromenader för att bland annat byta ut batterier och förlänga livet på partikelexperimentet AMS (Alpha Magnetic Spectrometer).

Astronaut Christina Koch svävar utanför ISS under det som skulle ha blivit den första ”obemannade” rymdpromenaden den 29 mars 2019, också den första i nuvarande serie med batteribyten. Den 21 oktober blir det revansch för henne och Jessica Meir. (Foto: NASA)

Rymdstationens blogg uppdaterar NASA om aktiviteter på och utanför ISS. Jessica Meir twittrar själv som @Astro_Jessica. I Sverige håller Rymdstyrelsen uppdaterat om Jessica i sin roll som Sveriges första kvinna i rymden.