Svensk-amerikanska Jessica Meir och hennes kollega Christina Koch blev historiska den 18 oktober då de genomförde den första rymdpromenaden med bara kvinnor som deltagare

Uppdraget, Jessica Meirs första rymdpromenad och Kochs fjärde, blev dessutom något längre än väntat, hela 7 timmar och 17 minuter. Meir och Koch hann med att ersätta en batteriladdningsenhet som tidigare slutat fungera, och installerade dessutom Bartolomeo, en ny anrättning från ESA som ska möjliggöra kommersiella experiment utanpå rymdstationen. 

Kochs och Meirs arbetspass i omloppsbana blev uppmärksammad över hela världen. Efteråt fick de dessutom ett samtal från USA:s president Donald Trump. Jessica Meir fick vänligt rätta honom när han fick rekordrubriceringen om bakfoten, och hans respons på det fick kritik för att vara ett förtäckt  långfinger mot astronauten (Expressen).

NASA:s Johnson Space Center har många fina kort från rymdpromenaden. Uppdraget sändes live och du kan se hela inspelningen på NASA:s kanal på YouTube:

Under en presskonferens under måndagen svarade Meir och Koch på frågor om rymdpromenaden, och om framtiden (se t ex TT:s rapport hos SVT). 

Jessica Meir hade tränat rymdpromenader i simbassäng på jorden, men att göra samma sak i rymden var ändå något nytt.

– Du behöver vara ganska kreativ och lista hela tiden ut hur fysiken funkar för att hålla dig på plats när du utför ett visst arbetsmoment. Annars kan du helt lätt snurra varvet runt varje gång du bara sätter något i rörelse, sa hon.

Batteribyte på gång: Jessica Meir under sin första rymdpromenad. (Foto: NASA)

Redan mot slutet av rymdpromenaden hade hon blivit mer van vid att röra sig i tyngdlöshet, förklarar hon.

– Jag lärde mig att det där är en av de stora sakerna som folk hanterar när de går ut den allra första gången.

Foto: NASA
Jessica Meir vinkar till kameran under rymdpromenaden, den första med enbart kvinnor. Foto: NASA

Jessica Meir och Christina Koch är båda kvar på rymdstationen tills februari 2020. Det finns mycket att se fram emot, och många aktiviteter på schemat, tycker Jessica.

– Fånga in farkoster som besöker, några till rymdpromenader, bidra till många olika slags experiment – vi har många mål för framtiden häruppe, sa Jessica.

– Det finns en chans att Christina och jag gör en ny rymdpromenad tillsammans, men de planerna har inte gjorts ännu, berättade hon.

Nu har Jessica Meir uppfyllt drömmen som hon haft sedan hon var 5 år att bli astronaut, och drömmen att göra en rymdpromenad som hon skrev om i skolans yearbook när hon gick på gymnasiet.

– Men jag tänker att en annan dröm skulle vara att åka till månen. Det är den bilden som jag haft sedan jag jag gjorde den första teckningen i ettan, jag stod på månen. Så kanske det ska bli min nya dröm!

Jorden såg ovanligt klar ut, tyckte Christina Koch, som tog denna selfie under rymdpromenaden med Jessica Meir. (Foto: NASA)

Båda kvinnor är nämligen aktuella som möjliga besättningsmedlemmar på NASA:s nästa uppdrag till månen. Det ambitiösa programmet Artemis, döpt efter den grekiska gudinnan som var Apollons tvillingsyster, har som mål att skicka ”den första kvinnan och näste man” till månytan senast 2024. För att programmet ska lyckas måste nya jätteraketen SLS bli klar. För närvarande är det tveksamt om det kan bli av så som man tänkt. Den amerikanska kongressen väntas snarare att godkänna finansiering som siktar mot en månresa först 2028.