Tiden är inne för den nordiska premiären av en ovanligt jordnära rymdfilm. Nya Proxima visas den 24 januari 2020 på Göteborgs filmfestival, en film där fokus för första gången läggs på den europeiska rymdorganisationen ESA istället för på Hollywoods favorit NASA.

Den här veckan har även den svenska rymdfilmen Aniara blivit åter aktuell tack vare fyra guldbaggar.

Bakom Proxima ligger den franska filmskaparen Alice Winocour. Det är en skildring av den moderna rymdresan där den typiska actiontappningen fått ge vika för ett mer intimt porträtt av de utmaningar som astronauter stöter på under sina förberedelser. I händelsernas centrum står astrofysikern Sarah, spelad av den franska skådespelerskan Eva Green, som slits mellan sin träning som utvald astronaut och sin roll som ensamstående mamma. Framför henne stundar ett årslångt uppdrag på den internationella rymdstationen som skall möjliggöra för en framtida resa till mars. Man får följa hennes fysiska och psykiska kamp genom den intensiva träning som en uppgift av denna magnitud kräver och hur hon försöker balansera detta med relationen till sin dotter.

Astronauten Sara (Eva Green) och dottern Stella (Zélie Boulant) i filmen Proxima. Foto: © Dharamsala – Darius Film

Med tillgång till bland annat det faktiska astronautcentrat i Köln har Winocour kunnat ge berättelsen en svårslagen autenticitet och stundvis påminner filmen nästan om en dokumentär, säger filmskaperskan själv i en artikel på ESA:s hemsida. Även om filmen erbjuder en ingående blick i den praktiska verkligheten kring förberedelser inför en utdragen rymdvistelse, så står också vår mänsklighet i centrum. Winocour jämför relationen mellan mor och dotter med den mellan människa och Jord och hon ser många likheter i svårigheterna vi möter vid en separation. Hon har också tagit tillvara på den internationella prägel som råder i utforskandet av rymden genom att inkludera flertalet språk i filmen. Som en bonus för den extra intresserade så återfinns Thomas Pesquet i rollistan, en äkta astronaut som var del av verklighetens Proximauppdrag.

Innan hon påbörjade arbetet med Proxima berättar Winocour att hon hade en föreställning om att rymduppdrag av denna typ endast hörde till science fiction, men att hon snabbt insåg att det inte bara är något abstrakt framtidsfenomen utan att det sker här och nu. Att det är vår verklighet, och att det var värt att utforska.

Se trailern här:

Också rymdfilmsaktuella är skaparna bakom svenska Aniara, där regissörerna Pella Kågerman och Hugo Lilja och deras team mottog inte mindre än fyra utmärkelser på Guldbaggegalan 2020.

Det blev guldbaggar för bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll samt biroll (Emelie Garbers som mimaroben och Bianca Cruzeiro som piloten Isagel) och även i kategorin för visuella effekter. Filmen bygger på Harry Martinssons mörka diktepos Aniara från 1956 och beskriver hur passagerarna på ett rymdskepp hanterar den ångest som uppstår när skeppet efter en kollision förlorar sin utsatta kurs. Populär Astronomis Anna Härdig intervjuade Kågerman och Lilja inför filmens premiär 2018.

Guldbaggevinnare i rymden: Emelie Garbers och Bianca Cruzeiro i Aniara. (Foto: Meta Film Stockholm)