Många hör av sig till Populär Astronomi och undrar om ett nytt, märkligt ljusfenomen på himlen. 

På lördagskvällen den 18 april såg jag ett antal – minst 13 – ljuspunkter på himlen i en lång rad med samma avstånd emellan. De flyttade sig från söder mot nordöst mellan ca kl 22.00 och 23.00. Min fråga är vad det kan vara?
Uffe, Lomma
Jag skriver till er då jag har sett ett märkligt himlafenomen. Den 30 mars såg jag sju stycken ljusklot i följd. I mitten av karavanen lyste det ett starkare och större klot, följt av ytterligare tre uppskattningsvis i samma ljusstyrka och ljusstorlek, som de tre i början. De dök upp på himlen från sydsydväst och vek av mot öster. Jag har tidigare sett många stjärnfall och satelliter, men detta liknade dock inget av dem. Har ni möjligen fått in fler rapporter? Har ni någon tes om förklaring till denna händelse?
Annica, Trollhättan

SVAR Hej Uffe och Annica! Ni har båda sett samma sak på olika nätter: en följe med Starlink-satelliter. Det här är verkligen ett nytt inslag på våra himlar, och något som vissa gillar mer än andra.

Sedan maj 2019 har företaget SpaceX skickat upp hela 360 satelliter med uppdrag att bistå kunder med internetuppkoppling. De nya satellitkonstellationerna är både väl synliga och kontroversiella, och därför har fenomenet också uppmärksammats brett. Rymdstyrelsen skrev nyligen om Starlink-satelliterna och hur de ser ut på himlen. I mars rapporterade Ekot om hur satelliterna kan både öka risken för krockar i rymden och äventyra astronomisk forskning.

De SpaceX-satelliterna som finns nu i omloppsbana är bara början. Företaget, som leds av den karismatiske Elon Musk, siktar på en konstellation av cirka 30 000 satelliter på olika höjder ovan jord.

Starlink-satelliter från ISS. Foto: NASA
Starlink-satelliterna i följe kan också ses från den Internationella rymdstationen. I den här bilden, tagen ovan den Indiska oceanen den 13 april, syns även ett grönt sydsken. Foto: NASA

Även andra företag planerar liknande svärmar av satelliter. Takten på uppskjutningarna har minskat på grund av konkursen i mars 2020 för SpaceX konkurrent OneWeb. Deras kollaps skedde delvis på grund av coronakrisen men satellitbranschen i övrigt ser inte ut att minska.

Så ser du själv satelliterna i rad

Under april 2020 blir himlen allt ljusare men från mörka platser syns Starlink-satelliterna tydligt från södra Sverige. Titta lågt i sydväst efter 22:30 så har du störst chans att få syn på dem.

Från rymdstationen syns satelliterna som ljusprickar som flyttar på sig i en annan riktning än stjärnorna. (Foto: NASA)

Satelliterna, som lyser tack vare reflekterat solljus, lyser inte lika klart som de ljusaste stjärnor, men är lätta att se från mörka platser. Under loppet av några minuter klättrar de på himlen från sydväst mot syd, och försvinner sedan bakom jordens skugga.

Med hjälp av en app i mobilen eller sajten heavens-above.com kan du få detaljerade hålltider och kartor. Till exempel finns appen Heavens Above för Android och Satellite Tracker för Iphone.

Nya uppsändningar med 60 satelliter var planerar SpaceX att göra den 22 april 2020 och sedan igen i maj.