Uppdatering: astronauterna landade på fredag förmiddag svensk tid. Här kan du se NASA:s sändning från nedfärden.
Fredagen den 17 april 2020 åker Sveriges andra astronaut hem från den internationella rymdstationen ISS.
Den svensk-amerikanska NASA-astronauten och biologen Jessica Meir har varit i rymden sedan september 2019. Sedan dess har hon bland annat deltagit i tre rymdpromenader, varav den första tillsammans med Christina Koch var den första rymdpromenaden där bara kvinnor deltog. Med över 200 dagar i omloppsbana har hon varit i rymden längre än någon annan svensk. Christer Fuglesangs två rymdresor uppgick till 26 dagar i rymden.
Meirs resa blir ombord på en rysk Sojuzfarkost, i likhet med alla andra astronauttransporter sedan 2011. I den trånga kapsylen har hon sällskap av amerikanske astronauten Drew Morgan och ryske kosmonauten Oleg Skripochka.  
 
Hemfärden sänds live i NASA tv.  Avdockning och avresa sänds live vid midnatt svensk tid natten mot fredagen den 17 april. NASA har fler hålltider. [Tiderna har uppdaterats: vi ber om ursäkt för att vi skrev fel datum tidigare.]
Foto: NASA
Vår superhjälte i rymden: Jessica Meir. (Foto: NASA)
Landningen ska ske med hjälp av fallskärm kl 07:17 på fredag morgon svensk tid. Astronauterna väntas bärgas strax därefter från steppen i närheten av Zjezkazgan i centrala Kazakstan, några tiotals mil från rymdbasen Baikonur.

Coronakrisen dominerade också samtalet då hon svarade på frågor på en presskonferens den 10 april tillsammans med Drew Morgan och kollegan Chris Cassidy i samband med Cassidys ankomst till stationen.

Trion blir de första astronauterna som återvänder till jorden sedan covid19-pandemin spridits i hela världen.

Astronauter talar till jorden: Jessica Meir med Drew Morgan (t. v.) som hon åker hem med, och Chris Cassidy, som blir kvar som befälhavare fram till hösten 2020. (Video: NASA)
Under tiden i rymden har Meir och kollegorna varit i ständig kontakt med jorden, och hon har även delat med sig av tips om motion och hälsa under isolering, till exempel senast igår hos tv-profilen Stephen Colbert och tidigare på Twitter.
Det blir extra tufft att inte få krama om släktingar och vänner när hon kommer hem, sa Jessica. ”Det är liksom den typen av människa jag är”, sa hon.
Den 14 april fick hon en hälsning från sin mamma, västeråsfödda Ulla-Britt Meir, i samband med en frågestund med skolelever från hemtrakten i Maine.
Det är svårt att fatta att vi ska återvända till en annan planet än den vi lämnade, berättade Jessica Meir i intervjun igår, och även i presskonferensen lät det likadant när hon talade om coronakrisen.
 
– Det är ganska overkligt att se hur det utspelar sig på jorden nedanför. Härifrån ser jorden lika häftig ut som alltid, så det är svårt att tro alla förändringar som har skett sedan vi åkte iväg, sa hon.
Jessica Meir på ISS den 3 april, med ett experiment som handlar om hjärtvävnad. (Foto: NASA)

1 KOMMENTAR

  1. I am a student of BAK College. The recent paper competition gave me a lot of headaches, and I checked a lot of information. Finally, after reading your article, it suddenly dawned on me that I can still have such an idea. grateful. But I still have some questions, hope you can help me.

Comments are closed.