Sommaren 2020 är Jupiter aftonstjärna. Hösten 2020 är det Mars som är aftonstjärna. Morgonstjärna under nästan hela resten av året – sommaren och hösten – är Venus. Så kan man svara på frågan ”Vilken stjärna är det som lyser starkare än alla andra just nu?”, men såklart finns mer att berätta om de ljusaste planeterna på himlen i år.

NASA-sonden Juno skickar tillbaka häpnadsväckande bilder av Jupiters vädersystem. (Bild: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS omarbetad av Tanya Oleksuik)

Jupiter lyser starkast i sommar med Saturnus som sällskap.  Jätteplaneten Jupiter ligger så lågt i år att den syns dåligt från norra Sverige, men ändå är den sommarnattens ljusaste punkt på himlen. När det blir mörkt i augusti, september och oktober hittar du Jupiter lågt i syd och sydväst. Tillsammans bildar Jupiter och Saturnus – den lite blekare gula stjärnan till vänster om Jupiter – ett vackert par på himlen. Ibland hänger Jupiter och Saturnus ihop på det här sättet, och det har de gjort sedan i våras. Nästa gång som Jupiter och Saturnus ligger så nära varandra på himlen igen blir först i slutet av 2040. I en liten fältkikare ser du Jupiters fyra största månar, och du kan konstatera att Saturnus inte är helt rund. Med ett litet teleskop ser du Saturnus ringar och Jupiters randiga molnband.

Planeter i sommar 2020. Grafik: Populär Astronomi
Planeterna Jupiter, Saturnus, Venus och Mars syns i sommar 2020 som allra bäst tillsammans med månen. Tre av de snyggaste tillfällena är den 28 augusti, 5 september och 14 september. Grafik: Populär Astronomi

Venus är morgonstjärna resten av året. Du som följt Venus som aftonstjärna i våras vet att 2020 har varit ett riktigt Supervenusår. Under sensommar och höst lyser Venus oerhört starkt under morgontimmarna och fram till gryningen, och lite så blir det fram till i november.  Venus lyser så starkt att du kan upptäcka den på dagen om du tittar rätt. Lättast blir det den 15 augusti, den 14 september och den 14 oktober. De datumen är Venus och månen också vackrast tillsammans före soluppgången.

Mars är aftonstjärna i höst och nattens kung i vinter.  I augusti och september börjar Mars klättra på himlen när det blivit mörkt. Frågan ”Vad är den ljusa stjärnan i öster, och varför är den orange?” är då enkel att svara på. Mars blir natthimlens ljusaste stjärna under hela hösten. Sent i november får den konkurrens av stjärnan Sirius, men Mars håller ställningarna högt på himlen in i januari och februari 2021. Mars och månen ligger vackert nära varandra den 8 augusti, den 5 september, den 2 oktober, den 29 oktober och den 25 november.

Saturnus fångades av rymdteleskopet Hubble tidigt i juli 2020. Foto: NASA, ESA, A. Simon (GSFC), M.H. Wong (UCB), och OPAL-teamet