Letar du efter inlägg om himlen just nu, eller om Venus under sommar och höst 2020? De senaste hittar du under Aktuellt på himlen

Grannplaneten Venus återkommer till kvällshimlen under de första vintermånaderna 2020. Redan nu syns den ljusa aftonstjärnan strax efter solnedgången i landets sydligare delar.

Under februari och mars blir Venus svår att missa på kvällshimlen. Solskenet på planetens molnlager reflekteras mot oss och gör Venus till himlens ljusstarkaste stadiga källa efter solen och månen.

Härifrån är Venus sällsynt vacker, men under molnen är vår systerplanet ohyggligt varm. Hur Venus kunde drabbas av en så kraftfull växthuseffekt – som får vår egen, taffligt hemsnickrade globala uppvärmning att se lindrig ut – är en spännande historia i sig. Läs till exempel på space.com eller om livsmöjligheter på Venus i Populär Astronomi 2015

Grafik: Populär Astronomi. Måne: Stellarium
Efter solnedgången på nyårsafton den 31 december 2019 ligger månen en bit till höger om Venus. Grafik: Populär Astronomi. Måne: Stellarium

Du kan se Venus om du tittar mot skymningsljuset i syd och sydväst. Sent i december 2019 ligger Venus lågt över horisonten. För varje dag klättrar hon och blir allt lättare att få syn på.

Venus blir allt ljusare och stannar uppe längre under januari, februari och mars. Först i april börjar aftonstjärnan återvända in mot solen. 

Under varje månad får Venus sällskap av månen. Först med en smal skära den 28 och 29 december. Snyggast lär det bli den 28 januari då månen ligger snett under Venus i skymningen, sen är det dags igen för ett möte mellan de två i slutet av februari.

Runt den 11 februari gör Merkurius ett kort gästspel som andra aftonstjärna. Du ser den då en bit nedanför och till höger om Venus.

Sent i december för Venus tankarna den kristna traditionens Betlehemsstjärna. Som vi skrev om i vårt inlägg om Venus och Mars i slutet av 2018 var de vise männen tabellkunniga astrologer som troligen inte var så intresserade av att förstå vad den riktiga stjärnhimlen hade att berätta.

Bild: JAXA/ISAS/DARTS/Damia Bouic
Venus molnlager enligt den japanska sonden Akatsuki. Bildbehandlign Damia Bouic. (Bild: JAXA/ISAS/DARTS/Damia Bouic)

Vad har då aftonstjärnan Venus för budskap nu när 20-talet börjar? För vissa handlar det om att ta hand om jorden och att undvika växthuseffektens värsta härjningar. För andra handlar en ljus stjärna alltid om hopp. För oss med stjärnorna och planeterna ständigt i tankarna är Venus återkomst på kvällshimlen mest bara trevligt att se hur våra grannar i rymden fortsätter att snurra år efter år oavsett vad människorna hittar på.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.