Höj ögonen, Mars är extra synlig på natthimlen just nu. Den 13 oktober ligger Mars i opposition med solen vilket är första gången sedan den 27 juli 2018. Då ligger Mars närmre jorden än vad den brukar göra och den blir ljusare och lättare att se såvida det är stjärnklart ute.

Sydöstliga stjärnhimlen sett från Göteborgstrakten klockan 20.00, den 12 oktober med planeter och stjärnbilder utmarkerade. Mars syns i öster, Jupiter och Saturnus i syd. Skärmdump tagen i gratisprogrammet Stellarium.

Opposition kallas det när två himlakroppar ligger på motsatt sida på himlen. I Mars fall innebär det att jorden just nu ligger mellan Mars och solen. Det är liknande men tvärtom mot en konjunktion, då två himlakroppar ligger i samma riktning på himlen.

Jorden gör ett varv runt solen på drygt 365 dagar. Mars gör det på 687 dagar, knappt 1,9 år. Därför ligger ligger Mars och jorden närmre varandra ungefär vartannat år än vad de vanligtvis gör eftersom jorden ”hinner i kapp” Mars i dess omloppsbana runt solen. Därför är Mars också ljusstarkare på himlen än vad den brukar vara. I ett teleskop kan man tydligare se hur Mars ser större ut, vilket visades häromdagen i en bild Astronomy Picture of the Day.

Därför kan man nu se Mars gå upp i öster samtidigt som solen går ned, det vill säga runt klockan 18.30 i södra Sverige. Den är uppe hela natten eftersom den ligger mittemot solen, i riktning mot stjärnbilden Fiskarna. Mars är synlig på kvällen i flera veckor men hamnar högre på himlen för varje kväll som går (och mer i sydlig riktning) i och med att den rör sig bort från opposition.

Illustration av vad opposition och konjunktion innebär. Bild: Wikimedia Commons/Francisco Javier Blanco González

Om man går ut för att se på Mars så bör man också passa på att spana efter Jupiter och Saturnus. De syns bredvid varandra rakt söderut, nära horisonten, under ett par timmar efter solnedgång. De ser ut som två stycken prickar i rad, den ena ljusstarkare än den andre. Saturnus är ljussvagare och ligger strax till vänster (österut) om den ljusstarkare Jupiter. Med en vanlig kikare kan man även spana efter Jupiters fyra största månar som då syns som små prickar på rad kring planeten.

Allt detta syns bra under timmarna efter solnedgång så man har gott om tid åt planetskådning innan läggdags!

Omslagsbild: Mars fotograferad av ESA-rymdsonden Rosetta i februari 2007 under en förbiflygning.