Vår roströda grannplanet Mars får ett gäng nya besökare denna månad. Först ut är Förenade Arabemiraterna vars rymdsond Hope planeras gå in i omloppsbana idag den 9:e februari kl. 16:30 svensk tid — se det live här!

Hope skickades iväg från Jorden den 19:e juli förra året, och blev därmed Förenade Arabemiratens allra första interplanetära rymdsond. Planen för sonden är att kartlägga hela Mars atmosfär och på det viset ge oss en bättre förståelse för vår grannplanets klimat och väder. Projektet ligger därmed vetenskapligt inte så långt ifrån en annan marssond som är på plats sedan hela 18 år tillbaka, nämligen europeiska Mars Express.

— Hope har instrumentering som komplementerar Mars Express, säger Mats Holmström, forskare vid IRF i Kiruna som är ansvarig för det vetenskapliga instrumentet ASPERA-3 ombord på Mars Express.

Konstnärlig tolkning av den europeiska Marssonden Mars Express i omloppsbana. Bild: ESA

För ASPERA-3 ligger fokus framförallt på hur solvinden påverkar övre delen av Mars atmosfär, medan en del av Hopes uppgift kommer att vara att studera och kartlägga Mars atmosfärslager. Lyckas Hope komma på plats kan det alltså så småningom finnas möjlighet att pussla fram ny information genom att kombinera data från de två olika sonderna.

— Ju fler mätningar man har från olika platser lär man ju sig mer, plus att det kan bli kompletterande mätningar, förklarar Mats Holmström. Till exempel om man mäter saker nära planeten så vet man inte vad som hänt i solvinden längre bort i rymden, men genom att göra mätningar på flera punkter samtidigt så kan man ju göra intressanta studier av det.

Just nu rusar Hope fram i över 120 000 km/h, och behöver bromsa in rejält, till ”bara” 18 000 km/h för att inte missa planeten helt. Nästan hälften av dess bränsle kommer att behöva användas för att sonden ska komma in i omloppsbana och inte bara susa förbi planeten — inte helt enkelt alltså. Sonden har 50% chans att ta sig in i omloppsbana runt Mars, skriver Dubais regent Mohammed bin Rashid Al Maktoum i ett twittermeddelande.

— Ja, statistiken är dålig just vad det gäller Mars, det är en svår planet att ta sig till, säger Mats Holmström.

Förutom Hope är även den kinesiska Marssonden Tianwen-1 beräknad att ta sig in i omloppsbana imorgon (10:e Februari) och om lite mer än en vecka landar NASA:s Mars 2020 med rovern Perseverence och drönaren Ingenuity ombord. Populär Astronomi har tidigare skrivit om dessa planer här och här.

— Om de här tre klarar sig nu, så skulle det alltså totalt bli åtta Marssonder i omloppsbana och tre på marken, avslutar Mats Holmström.

Hope ankomst till Mars kan ses live på projektets officiella hemsida. Vi håller tummarna för att övergången till omloppsbana går som planerat!

2 KOMMENTARER

  1. I am an investor of gate io, I have consulted a lot of information, I hope to upgrade my investment strategy with a new model. Your article creation ideas have given me a lot of inspiration, but I still have some doubts. I wonder if you can help me? Thanks.

Comments are closed.