Varje augusti återkommer det spektakulära meteorregnet Perseiderna. Maximum nås inatt, natten mellan 12 och 13 augusti, så ta på varma kläder, gå ut till en mörk plats och titta upp mot stjärnorna för att se gruset från en komet regna ner över sensommarhimlen.

Stjärnbilden Perseus som den kan ses på himlen med blotta ögat. Härifrån ser Perseiderna ut att härröra. Bild: Wikimedia Commons

Vi kallar det stjärnfall, och visst ser det ut som fallande stjärnor; lysande streck över himlavalvet. Men vad det egentligen handlar om är små gruskorn som kommer in i jordens atmosfär med så pass hög fart att gasen runt dem hettas upp och börjar lysa. Detta ser vi som ett stjärnfall, eller en meteor. De stjärnfall som utgör meteorregnet Perseiderna härrör alla från en specifik himlakropp, nämligen kometen Swift-Tuttle. Vart 133:e år passerar den det inre solsystemet – och efter sig lämnar den ett spår av grus- och stoftkorn som jordens bana korsar varje sensommar. Meteorregnets namn har dock ingenting med själva upphovskometen att göra, men istället varifrån meterorregnet ser ut att komma på himlavalvet: stjärnbilden Perseus.

Hur gör man då för att lyckas se så mycket som möjligt av meteorregnet? Vi har samlat våra bästa tips!

  1. Gå ut till en  mörk plats. Perseiderna är dock så ljusstarka och frekventa – uppåt 30 stjärnfall i timmen förväntas i natt – att stjärnfallen syns även från platser där det inte är alldeles kolsvart, så misströsta inte! Det kan absolut vara värt att gå ut och titta upp mot himlen även om du inte har möjlighet att ta dig bort från ljusföroreningarna helt.
  2. Titta inte på månen. Meteorregnet sammanfaller med fullmånen, men titta inte på den. Dess ljusstyrka gör att du missar mindre ljusstarka meteorer. Se åt det håll där himlen är som mörkast istället!
  3. Håll koll på vädret. På de flesta håll i Sverige ser det ut som en klar natt – perfekt för meteorregnskådande! Men en del områden verkar få ökad molnighet längre fram på natten, så trots att meteorregnet blir mer intensivt efter midnatt är det bättre att anpassa sig efter vädret. På en molnig himmel syns inga stjärnfall!

Vi önskar dig en härlig meteoritskådarnatt under stjärnorna! Kanske passar du på att önska något när meteorernas streck syns på himlen, eller tänker du kanske på hur de lysande små gruskornen bär med sig hemligheter från kometen Swift-Tuttle; från trakter i solsystemet där ingen människa varit, och från tiden då solsystemet fortfarande inte fått sin nuvarande form.

 

Omslagsbild: Meteorregnet Perseiderna, Esa