– Vi kan inte bekräfta den i våra data.
Så lär astronomen Francesco Pepe ha sagt om den hittills mest jordlika och (enligt Steven Vogt 100 procentigt) livsdugliga exoplaneten Gliese 581g, vars upptäckt blev en världsnyhet i slutet av september.
Planeten, som rapporterades av astronomer som använt Keckteleskopet på Hawaii, har alltså inte kunnat bekräftas med instrumentet HARPS vid ESO:s 3,6-meters teleskop i Chile (bild) och kanske inte finns på riktigt.
Uttalandet ska ha fällts under en pågående konferens om exoplaneter (Planetsystemens astrofysik i italienska Torino). Pepe ingår i det europeiska forskarlaget som 2009 upptäckte den då minsta exoplaneten i samma system och som nu trots många, ännu opublicerade, mätningar av samma system inte kunnat bekräfta planeten. Uppgiften kommer via astrofysikern Steinn Sigurðssons blogg och den kanadensiske astronomen Ray Jayawardhana som deltar på konferensen. Astrobiology Magazine har dessutom en notis om kontroversen med citat från Pepe. Enligt Sigurðsson så är det dessutom inte bara fråga om att felmarginalerna är för stora för att bekräfta planeten – de europeiska astronomerna säger att planetens signatur saknas även när man försöker tvinga fram den från den långa mätserien som teamet byggt upp över lång tid.
[2010-10-15: Aftonbladet har hittat detta, givetvis inte via Populär Astronomi utan engelska Daily Mail. Rubriken antyder att man tappat bort planeten – lite galet förstås men själva notisen är bra.]