Ditt uppdrag för helgen: kolla in stjärnfallet draconiderna mellan kl 19 och 22 på lördag kväll. Varning: det kan bli en utmaning.

Det är alltså dags för årets enligt vissa bedömare mest spännande astronomiska händelse, som blev etta på Sven Mårdhs Stjärnhimlens tio i topp för 2011. Du kan få se en massa spektakulära stjärnfall, eller ingenting alls. För meteorforskare är båda händelser intressanta och de vill ha dina rapporter.

Meteorregnet draconiderna (även känt som Giacobiniderna) väntas i år vara ovanligt ymnigt. Meteorerna skapas som vanligt av små stoftkorn som hänger kvar i rymden efter att de skjutits ut av en passerande komet. Kometen bakom draconiderna, Giacobini-Zinner, genomgick kraftiga utbrott åren 1907 och 1980. Nu ska jorden passera genom dessa stoftmoln med stjärnfall som resultat.


Kometen vars stoft kan bli meteorer till helgen: Giacobini-Zinner. (Bild: NASA/JPL)

Så var ska du titta och när? Gå ut någonstans där det är fritt från störande ljus på lördag kväll den 8 oktober 2011 mellan kl 19 och 22. Titta dit himlen är mörkast och vänta! Om du inte ser några stjärnfall så försök identifiera hur pass svaga stjärnor du kan se. Om det kommer en rejäl meteorstorm så kommer du nog inte missa den, men mer sannolikt är att du ser bara enstaka stjärnor som faller. Se förresten upp för månen, som lyser klart i sydost och kommer att göra sitt bästa för att överglänsa meteorerna. Titta bort och håll tummorna. (Nybörjartips: stjärnan som lyser klart i öster är ingen meteor utan planeten Jupiter.) När du är klar med din meteorbevakninga kan du rapportera till Internationella meteororganisationen IMO eller till andra amatörastronomer på svenska Astronet. Eller kommentera här!
IMO:s sida om draconiderna 2011

22 KOMMENTARER

 1. vi har sett sammanlagt 6 st mellan perioden 19:50 – 19:55. 5 st var samtidigt. västra götaland, 3 mil öster om göteborg

 2. Vi har sett! Inte massor, men helt klart utstrålande från rätt område.
  Norra Halland, ca 21.00-22.00

 3. I Falun lyser månen starkt. Men Draconiderna bjuder på ett skådespel. Har sett mer än 30 under korta pass i nattkylan (+3).

 4. 4 st på tio minuter vid 22-tiden. Sedan ingenting och ingenting och ingenting förutom kall blåst i en halvtimme nära Årsta havsbad 3 mil söder om Sthlm

 5. hej alla glada ! jag var ute mellan 2230 och 2330 och såg 1 stjärnfall !!!!!!! snacka om BESVIKEN OCH NEDSTÄMD !! det stämmer inte ute i verkligheten !!! jag bor i tantolunden i sthlm.

 6. Vi såg minst 10-12 stycken runt 22.30 till 23.00 i utkanten av Sigtuna, om man hade jupiter till öst och månen i ryggen . Spännande va det 🙂
  Mvh Syskona Kristensson

 7. Såg ett svagt spår i kikaren när jag tittade på Jupiter, kl. 1 i natt.
  Runt halv 2 kom en bolid som jag hörde ljud ifrån. Svepte
  förbi i låg vinkel framför mig från nord-ost till syd-väst.
  Det var ett kraftigt spår och inte alls av samma sort som det första.
  Slocknade över skogen i ett glittrande sken. Jag var
  placerad högt över Vättern på västra sidan. Visste inte att det
  var en bolid men nu vet jag!

 8. ”Peaken” var strax efter 22.00 då det var flest meteorer, 3st samtidigt vid ett tillfälle. Jag fick ihop till 45st Draconider mellan 21.00 – 22.30 och då tittade jag bara åt norr. Sammanlagt fick jag se runt 55st (från 19.30 – 22.30), helt klart värt mödan med norrsken som bonus.

Comments are closed.