Ditt uppdrag för helgen: kolla in stjärnfallet draconiderna mellan kl 19 och 22 på lördag kväll. Varning: det kan bli en utmaning.

Det är alltså dags för årets enligt vissa bedömare mest spännande astronomiska händelse, som blev etta på Sven Mårdhs Stjärnhimlens tio i topp för 2011. Du kan få se en massa spektakulära stjärnfall, eller ingenting alls. För meteorforskare är båda händelser intressanta och de vill ha dina rapporter.

Meteorregnet draconiderna (även känt som Giacobiniderna) väntas i år vara ovanligt ymnigt. Meteorerna skapas som vanligt av små stoftkorn som hänger kvar i rymden efter att de skjutits ut av en passerande komet. Kometen bakom draconiderna, Giacobini-Zinner, genomgick kraftiga utbrott åren 1907 och 1980. Nu ska jorden passera genom dessa stoftmoln med stjärnfall som resultat.


Kometen vars stoft kan bli meteorer till helgen: Giacobini-Zinner. (Bild: NASA/JPL)

Så var ska du titta och när? Gå ut någonstans där det är fritt från störande ljus på lördag kväll den 8 oktober 2011 mellan kl 19 och 22. Titta dit himlen är mörkast och vänta! Om du inte ser några stjärnfall så försök identifiera hur pass svaga stjärnor du kan se. Om det kommer en rejäl meteorstorm så kommer du nog inte missa den, men mer sannolikt är att du ser bara enstaka stjärnor som faller. Se förresten upp för månen, som lyser klart i sydost och kommer att göra sitt bästa för att överglänsa meteorerna. Titta bort och håll tummorna. (Nybörjartips: stjärnan som lyser klart i öster är ingen meteor utan planeten Jupiter.) När du är klar med din meteorbevakninga kan du rapportera till Internationella meteororganisationen IMO eller till andra amatörastronomer på svenska Astronet. Eller kommentera här!
IMO:s sida om draconiderna 2011