Bild: NASA/JPL
I sommar kan planeterna runt en pulsar – här illustrerad av rymdkonstnären Robert Hurt – få döpas efter Mumintrollet, Mårran och Lilla My. Bild: NASA/JPL

Under juni 2015 börjar omröstningen om de första officiella namn för planeter utanför solsystemet – och Sverige har nominerat namn från den finländska författaren Tove Janssons älskade muminböcker. Det meddelar Svenska Astronomiska Sällskap på sin hemsida.

Svenska Astronomiska Sällskapet har utsett vinnaren i tävlingen Namnge exoplaneter. Markus Janson från Stockholm – som också på arbetstid sysslar med exoplaneter – skickade in det förslaget som föll juryn bäst i smaken.

Foto: Alexis BrandekerMuminfans: Markus Janson (Foto: Alexis Brandeker)

Förslaget går nu vidare till en omröstning på nätet som hela världen kan delta i och som ordnas av Internationella astronomiska unionen IAU i samarbete med medborgarforskningssajten Zooniverse. Omröstningen drar igång under juni månad på adressen NameExoWorlds.org.

Markus valde att namnge stjärna och planeter i ett av galaxens mest udda solsystem, kring pulsaren 1257+21, ca 1600 ljusår bort, efter karaktärer i Tove Janssons bok Pappan och havet. Pulsaren i mitten, en extremt tätpackad rest efter en stjärnexplosion, får namnet Fyren efter muminfamiljens tillfälliga bostad. Kring den kretsar en extremt liten planet, Lillamy (ihopskrivet för att passa IAU:s regler), samt de större kropparna Mumin och Mårran. Namnförslagen är på svenska.

Sedan tidigare finns det en asteroid med namnet Moomintroll.

Nomineringarna stängdes för IAU:s exoplanetnamn-kampanj den 15 juni och sedan dess har några offentliggjorts på nätet. Från Mount Burnett Observatory i Australien har man röstat fram att stjärnan xi Aquilae i stjärnbilden Örnen och dess planet ska få heta Ezu och Heroicos. Från Technologische Fachoberschule Meran i italienska Sydtirol har man nominerat planetnamnen Moltina, Dolasilla, Luyanta för stjärnan upsilon Andromedae, som man vill ge namnet Rayeta. Andra svenska förslag känner vi inte till: både Astronomisk Ungdom och Örebro astronomi och Slottsskogsobservatoriet planerade att skicka in förslag men av olika anledningar inte gjorde det.

Jag hade själv förmånen att sitta i juryn som valde ut Markus Janson som vinnare, tillsammans med författaren Jo Salmson (Catharina Wrååk), Hallands regionbibliotekarie Maria Ehrenberg och astronomen Alexis Brandeker. Som hängiven muminläsare är jag kanske ännu mer jävig i frågan. Markus Janson är dessutom forskare med flera exoplanetupptäckter på meritlistan. Kan han anses vara jävig? Det tycker inte Alexis Brandeker.
– Det vore synd att utesluta exoplanetforskare från att få föreslå namn på exoplaneter! säger han.

Läs hos Svenska Astronomiska Sällskapet: Svenska Astronomiska Sällskapet nominerar Mumin, Lilla My och Mårran som exoplanetnamn

Comments are closed.