Såg du meteoren som överglänste månen kl 18:58 på fredag kväll den 23 oktober? Många medier har förmedlat ögonvittnesrapporter (Aftonbladet/TT) men den fångades också av meteorkameror i Sverige, Danmark och Norge. På videoupptagningar från Sandvretens observatorium utanför Uppsala och från Norge ser man hur meteoren smäller flera gånger under nedfärden och vid ett tillfälle lyser starkare än månen. Den sista smällen kunde också höras som ett dovt åskmuller som följde blixtarna, rapporterar ögonvittnen Elin i Stockholms skärgård i Aftonbladet. Ljud hördes också från Norrköpingstrakten (WighsNews).

Bild: Swedish allsky meteor network
Så föll meteoren den 23 oktober. Klicka för att se en större bild.

Nu har Svenska meteorkameranätverket, med uppsalaastronomen Eric Stempels i spetsen, räknat fram hur meteoren föll. Ljusfenomenet orsakas när en sten från rymden hettar upp atmosfären och faller sönder när den faller mot jorden.

Kan det finnas meteoriter att bärga? Kanske, menar Eric Stempels, som skriver om möjligheterna på meteornätverkets blogg. Det är möjligt att mindre stenar, kanske några centimeter tvärsöver, kan ha klarat sig ner till marken. Rymdstenen – på uppskattningsvis 50-100 kilo – kan också ha förångats helt av nedfarten.

Bild: Norsk meteornettverk
Meteoren enligt en norsk meteorkamera. Den fångades även av kameror i Sverige och Danmark. (Bild: Norsk meteornettverk)

Ett meteoritfynd skulle bli Sveriges första sedan 1954. Även om det inte sker denna gång finns det gott hopp framöver, tack vare att sådana här meteorer spåras av de nya meteorkamerorna (läs mer om nätverket här). Det tror i varje fall meteorforskarna Cecilia Wrige och Asta Pellinen-Wannberg vid Umeå universitet, som kartlagd rapporter om ljusstarka meteorer i svenska medier. Läs deras artikel i Populär Astronomi 2015/3: Så hittar vi Sveriges meteoriter.

Med ett lager tunt snö på marken blir det dessutom lättare att hitta nya stenar. Om nya eldklot smäller på himlen kan vi alltså se fram emot spännande fynd. Enligt Cecilia och Asta är dessutom november årets hetaste månad för rapporter om ljusa meteorer i medierna. Säsongen har börjat – och om du sett något så kan du rapportera det till Eric och det svenska meteorkameranätverket.