Har du sett några nattlysande moln i sommar? Deras vackra, blåskimrande stråk syns när mörkret fallit, oftast mot norr.

Dessa sköra ismolnen långt ovan jord skänker ett magiskt skimmer till sena sommarnätter i Sverige. De kommer också snart att studeras med den svenska forskningssatelliten MATS – som vi skrivit om tidigare – men inte så snart som vi hade trott.
För att få reda på vad som händer med MATS tog vi kontakt med atmosfärsfysikern Ole Martin Christensen vid Stockholms universitet som arbetar med projektet.

– Just nu går vi in i en fas där det kommer byggas och testas mycket, säger han.
En prototyp av instrumentet ombord på MATS ska byggas hos företaget Omnisys i Göteborg, berättar Ole Martin. Omnisys är ett av flera företag som är inblandade i MATS tillsammans med forskare vid Stockholms universitet, Chalmers och KTH.
Med prototypen kommer forskarna testa MATS förmåga att göra bilder av jordatmosfärens övre lager. Man arbetar också med att förfina simuleringar och databehandlingsmetoder inför flygningen.
MATS ska studera både ismolnen och atmosfärens gröna luftglöd. Förändringar hos de nattlysande molnen, som bildas av ispartiklar i atmosfärens allra kallaste lager på cirka 83 kilometers höjd, kan vara viktiga för vår förståelse av klimatförändringarna, tror forskare.

Tanken var att MATS, som valdes ut 2014 som Sveriges första riktiga forskningssatellit sedan Odin, skulle sändas upp redan 2017. Men redan i Rymdstyrelsens årsredovisning för 2015, som släpptes i februari, stod det att uppsändning för MATS skulle få vänta till 2019.
Förseningen bekräftas av Ole Martin Christensen. Han förklarar att långa ledtider för satellitens ccd-detektorer har gjort att planerna fått skjutas fram.
– Det har varit en utmaning att få tag på rymdkvalificerade ccd:er inom projektets ursprungliga tidsram.
Läs mer om MATS och om Rymdstyrelsens andra nationella satellitprojekt i Anna Davours artiklar MATS blir Sveriges nya satellit i Populär Astronomi 2014/4 och Nationell satellit i limbo i nr 2013/1. På engelska finns en matig artikel om MATS på ESA:s satellitsajt eoPortal.
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good. https://accounts.binance.com/sk/register?ref=UM6SMJM3
Comments are closed.