Under de senaste dagarna har den relativt nyupptäckta asteroiden 2014 JO25 fått en hel del uppmärksamhet.

2014 JO25, som upptäcktes 2014 av Catalina Sky Survey ( ett observationsprojekt mellan NASA och University of Arizona rörande så kallade nära jorden-objekt)  i Arizona hör till den jordnära gruppen av asteroider som kallas för Apollo-asteroiderna. Den har en diameter på 650 meter, avverkar ett varv i sin omloppsbana på lite mer än tre år och anledningen till varför den blivit så uppmärksammad just nu är att den under onsdagen den 19 april klockan 14:29 svensk sommartid,  passerade jorden på ett avstånd av 1,75 miljoner kilometer (4,6 gånger avståndet till månen).

Bild: NASA

På ett sådant avstånd föreligger givetvis ingen som helst kollisionsrisk, men likväl har det inte hindrat vissa medier för att blåsa upp rubrikerna och skriverierna om ännu en jordstrykare och vad som skulle hända om den träffade jorden. Att 2014 JO25 skulle träffa jorden är dock ingenting någon behöver oroa sig för, för om beräkningarna stämmer är onsdagens påhälsning det närmaste som 2014 JO25 har kommit oss på 400 år och det kommer att dröja ungefär 500 år till innan den kommer lika nära igen.

Däremot har den förbipasserande asteroiden erbjudit NASA goda möjligheter att studera den närmare, och med hjälp av radar har man nu lyckats fastställa en del av dess yttre drag samt rotationsmönster och när vi studerar bilderna är det inte utan att vi kan dra vissa associationer till ”Rosettas komet”, 67/P Churyumov-Gerasimenko. I likhet med 67/P har 2014 JO25 en jordnötsliknande form som tyder på att asteroiden från början kan ha varit två asteroider som genom en långsam kollision har smält samman till en.

NASA har med hjälp av radarbilderna även tagit fram en film som illustrerar asteroidens rotationsmönster.

Den som vill observera 2014 JO25 har till och med natten den 19-20 april på sig att försöka göra så innan den försvinner utom synhåll igen. Då den med sin skenbara magnitud på endast 10-11 är tämligen ljussvag kommer det inte att gå att se den för blotta ögat eller med ett mindre teleskop, utan  det krävs ett teleskop på minst 8″ (20 cm), men är du så lyckligt lottad att du har ett teleskop som motsvarar detta, kommer asteroiden att passera genom Jakthundarna och Berenikes hår i sydöstlig riktning.

2014 JO25 återkommer år 2020, då längre bort från jorden, men vill man se någonting riktigt spektakulärt fara fram över himlen bör man vänta tills 2029, då den ökända asteroiden 99942 Apophis kommer att stryka förbi jorden på ett avstånd av endast 31 000 km, alltså mindre än en tiondel av avståndet till månen.

1 KOMMENTAR

  1. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

Comments are closed.