I dessa tider är en mörk och klar natthimmel få förunnade när ljusföroreningar alltmer tar över, särskilt i städerna. Den nya utställningen Upptäck universum lanseras nu på flera olika platser runtom i Sverige för att uppmärksamma vilken fantastisk naturresurs vår stjärnhimmel är, skriver Svenska astronomiska sällskapet i ett pressmeddelande.

Sex av landets främsta astrofotografer visar upp sina alster i utställningen, som premierar på Astronomins dag och natt den 23 september. Utställningen sätts upp på flera olika platser från norr till söder, och ännu fler tillkommer efterhand.

Alla fotograferna har tidigare figurerat här i tidningen när vi utsåg de bästa svenska astronomibilderna 2016. Tillsammans visar de upp totalt 18 fotografier, och dessa ackompanjeras av informationstexter om vintergatan och ljusföroreningar.

Bland annat visas fotografier av Göran strand, vars norrskensfotografier blev frimärken förra hösten. Du kan läsa mer om utställningen och vart du kan se den hos Astronomins dag och natt.

Elefantsnabelnebulosan fotograferad av Zoltan Nagy, an av utställarna. Fotografiet hamnade på andraplats när vi utsåg de bästa svenska astronomibilderna 2016. Foto: © Zoltan Nagy.

Spana även in några av utställningsfotografernas Twitterflöden där de bland annat lägger ut spektakulära astrofotografier!