Den 21 december kl 17:28 är det vintersolstånd för 2017. Efter det blir dagarna lite ljusare men det finns många skäl att njuta av vintermörkret, speciellt om du har ledigt såhär under julen och nyår. Här kommer några tips.

1. Fira vintersolståndet rätt. Den 21 december 2017 kl 17:28 passerar jorden den punkten i dess bana runt solen där jordens axel pekar mest åt fel håll för den som vill uppleva solens ljus och värme. Det är också tidpunkten då solen i sin bana på himlen ligger längst från Polstjärnan, därnere i stjärnbilden Skytten. André Franke på Astroinfo.se har alla möjliga fakta om årets vintersolstånd.

Karta: Per Ahlin
Se 2,5 miljoner ljusår med egna ögon. Så hittar du Andromedagalaxen. Karta: Per Ahlin

2. Visa Andromedagalaxen för barnen. Den här årstiden är dålig för solälskare men hur bra som helst för oss som gillar mörka stjärnhimlar. Framförallt i norra Sverige kan det bli stjärnklart på rimliga vakentider för de flesta. Nu är ett perfekt tillfälle att visa upp stjärnhimlen för yngre släktingar, kanske sådana som blivit frälst av det kosmiska dramat i Julkalendern i SVT. Redan kl 16 kan du till exempel hitta Andromedagalaxen högt på himlen (se bild). Den syns utan kikare från mörka platser.

3. Kryssa Kompassen och Haren på himlen. Midvinter är den bästa tiden för dig som vill samla på udda och sydliga stjärnbilder. Från sydligaste Sverige kan du se Södra fisken och dess ljusa stjärna Fomalhaut runt kl 17. Under nattens lopp kan den med bra sydhorisont få syn på stjärnor i Floden Eridanus, Ugnen och Kompassen – eller i varje fall upptäcka Haren som lurar under Orions fötter. Kolla vår stjärnkarta eller Stellarium så hittar du rätt.

Foto: © Martin Fransson
Fler superjättar på gång? Orionnebulosan är en vinterns klassiker på himlen. Foto: © Martin Fransson

4. Räkna superjättar i Orion. Jägaren Orion med dess välkända bälte är vinterhimlens självklara hjälte. I Populär Astronomi 2017/4 skriver Maria Ehrenberg om Orion och stjärnbildens fina nebulosa M42, men påminner att den mytomspunne jägaren också hade sina jobbiga sidor: han förföljde enligt legenden Pleiones döttrar och de räddade sig med att bli stjärnhopen Plejaderna. I Orions stjärnor ser du också långt, långt ut i rymden: mittenstjärnan i bältet, Alnilam ligger hela 2000 ljusår bort. Av de sju ljusaste stjärnorna i Orion är alla minst åtta gånger tyngre än solen och kvalar in som superjättar, med röda Betelgeuse (ovan t v) och ljusblå Rigel (nedan t h) som de bäst kända.

Bild: Populär Astronomi, bakgrund: Stellarium
Supermånen den 1 januari är snäppet större än i december Storleken på himlen gäller för Stockholm vid midnatt. Färgerna pekar bara ut de olika fullmånarna. Bild: Populär Astronomi, bakgrund: Stellarium

5. Njut av Jupiter och Mars till frukost. Den ljusa morgonstjärnan just nu är planeten Jupiter, som lyser klarast på morgonen. Innan himlen ljusnar är Mars dessutom den blekare stjärnan som ligger till höger om Jupiter. Mars och Jupiter kommer allt närmare varandra fram till den 7 januari – då ligger de mycket nära varandra.

6. Månen showare vidare: skära till jul och supermåne till nyår. På julafton lyser en vacker månskära i syd i skymningen. Sedan för varje dag som går får vi se mer av månen, tills den helt tar över natthimlen på nyårsnatten. Kvällen 1 januari är det åter dags för en supermåne, som vi berättade om inför supermånen den 3 december. Fullmåne inträffar då under småtimmarna tisdagen den 2 januari, och månen är lite närmare i sin bana än vanligt. Allra störst på himlen är den strax efter midnatt när den ligger som allra högst på himlen.

Foto: Doc Searls CC BY SA 2.0
Solnedgång tar lång tid i midvinter. Den här är från 21 december 2008. Foto: Doc Searls på Flickr CC BY SA 2.0

1 KOMMENTAR

Comments are closed.