Letar du efter inlägg om himlen just nu? De senaste finns under Aktuellt på himlen

I mars 2018 blir det sällsynt vackert på himlen när planeterna Venus och Merkurius syns tillsammans i skymningen. Merkurius syns varje år på himlen men det är sällan att den blir såhär lätt att få syn på. Vad behöver du veta inför mars månad med Merkurius och Venus?

1. Titta cirka en timme efter solnedgången, lite till vänster om där solen gått ner. Ju senare du tittar desto mörkare blir himlen – men väntar du för länge sjunker planeterna för lågt. Balansen beror på datum, väderläge och dina skådningsskills.

2. Hitta en bra horisont mot västsydväst. I början av mars behöver du fri sikt hela vägen ner mot horisonten. Senare i mars klättrar Venus att i väster, men showen med Merkurius sker på låg höjd.

Bild: Per Ahlin
Bild: Per Ahlin

3. Titta efter Venus – en riktigt ljus stjärna ovanligt lågt på himlen. Merkurius lyser klart svagare. Den hittar du lite till höger om Venus när de är som närmast varandra den 3-4 mars. Mellan 7 och 16 mars ligger Merkurius nästan rakt ovanför Venus. Då är Merkurius som ljusast och lättast att se. Den 21 är Merkurius åter en bit till höger om Venus och inte alls lika ljus.

4. Med en liten fältkikare hittar du lättare Merkurius. Venus är lätt att se med blotta ögat, men Merkurius är oftast svårare att se.

5. Stanna uppe sent och kolla på Jupiter. Mest aktuell annars just nu är Jupiter. Solsystemets största planet har lyst upp vintermorgnarna och nu regerar över natten. Under mars går Jupiter upp allt tidigare. I slutet av mars är Jupiter den ljustaste stjärnan i öster redan kl 23.

6. Planera in planetskådningen under de närmaste två åren. Venus och Merkurius är bara de första av flera fina planettillfällen under 2018, 2019 och 2020. I Populär Astronomi 2018 nr 1 – den släpps den 12 mars – kan du läsa Christian Azars guide till att fotografera de ljusa planeterna med mobilen. Vilka planeter går det att följa på det sättet och när? Grafiken nedan ger ett snabbt överblick.

Grafik: Populär Astronomi
Grafik: Populär Astronomi

7. Häng med i utforskningen av Venus och Merkurius, solsystemets bokstavligen hetaste planeterna. Se sonden Akatsukis makalösa Venusbilder som vi skrev om nyligen. Eller läs om förberedelserna för Europas stora Merkuriussond, BepiColombo. Den ska sändas upp i oktober och när fram till Merkurius 2025. ESA har mer om BepiColombo.

För en ordentlig guide till Venus och Merkurius möte, läs mer hos André Franke på Astroinfo.