Meteorer är bland det finaste som natthimlen har att bjuda på. Nu når vinterns bästa meteorregn geminiderna sin topp – samtidigt som flera andra rymdstenar är rykande aktuella.
Geminiderna är en av vinterns höjdpunkter på himlen. Vi har också skrivit om komet Wirtanen, om planeterna Venus och Mars, och vi återkommer bland annat om månförmörkelsen den 21 januari 2019.
Boka in kvällarna den 13 och 14 december 2018. Kvällarna och nätterna den 13-14 december tävlar om att bli bäst för meteorskådare i Sverige, allt enligt den Internationella meteororganisationen IMO:s meteorkalender. Välj den som har bäst väder, eller båda. Kan du vara uppe sent på kvällen så är torsdagen den 13 december ett bra val. För dig som vill se meteorer tidigare på kvällen är fredagen 14 december lite bättre, men då ligger månen högre på himlen och kan överglänsa många meteorer. Ju längre norrut desto bättre är fredagen den 14, med goda meteorchanser under den mörka eftermiddagen. Nätterna före och efter, bland dem Lucianatten 12-13 december, bjuder säkert också på en del meteorer.
Du ser meteorer där himlen är mörkast. För att se många stjärnfall ska du inte titta på något särskilt håll. Hitta en säker och mörk plats, ha varma kläder på dig – och titta uppåt bara.
Passa på att spana in komet Wirtanen – och Mars. Är du på mörk plats och ute längre än 20 minuter hinner dina ögon anpassa sig till mörkret. Då ser du allt fler stjärnor, anar Vintergatsbandet, fler meteorer såklart – och om du tittar på rätt ställe, vinterhimlens just nu mest spännande suddiga fläck, komet 46P/Wirtanen. Råd och en karta har vi här. Samtidigt lyser planeten Mars klart i syd.
Stanna upp så sent du orkar. Stjärnbilden Tvillingarna är geminiderna synbara källa, och ju senare på kvällen desto högre på himlen ligger den.
Rymdgrus från den soligaste asteroiden. En meteor är ljuset från den upphettade luften framför en sten som faller från rymden genom jordens atmosfär. Grus i rymden finns det gott om, i detta fall moln av stenskrot, snöbollar och damm som kastas ut av kometer och asteroider när de värms av solens strålning. Geminiderna är ett utsträckt ringformat moln av allt som slängts ut från asteroiden Phaethon. Av alla asteroider med egennamn så är Phaethon den vars bana tar den närmast solen.
Upptäck diamant-asteroiderna Bennu och Ryugu. Just nu pågår två riktigt spännande rymdprojekt hos två asteroider i jordens närhet. Läs våra artiklar om NASA:s OSIRIS-REx hos Bennu och om japanska Hayabusa 2 hos Ryugu.
Snart ska vi få upptäcka geminidernas källa ordentligt. Asteroiden Phaethon studeras nu intensivt inför ett framtida rymdprojekt. Den amerikanske astronomen Teddy Kareta och hans kollegor fick en del uppmärksamhet i oktober då han presenterade nya mätningar av asteroiden (pressmeddelande, forskningsartikel). Forskarna överraskades av att Phaethon är ovanligt blå, och ovanligt mörk – det talar för att den slungades mot solen i en krock som också drabbade asteroiden Pallas. År 2022 väntas den japanska rymdsonden DESTINY+ lyfta enligt plan 2022 med Phaethon som slutmål.
Boka redan in nästa meteorregn. Natten den 3-4 januari 2019 är det dags för kvadrantiderna, en kort men potentiellt trevlig skur av meteorer för den som kan vara uppe sent.