Letar du efter inlägg om himlen just nu, eller om Venus under vintern 2019-2020? De senaste hittar du under Aktuellt på himlen

I slutet av 2018 och början av 2019 finns det mycket att se på himlen. Vi har redan skrivit om komet Wirtanen och vi återkommer om stjärnfallet geminiderna. Men ljusast och vackrast på himlen i december och januari är planeterna Venus och Mars. Vilken är din favorit?

Titta ordentligt innan du bestämmer dig, speciellt eftersom Jupiter och Merkurius är också med i leken. Här kommer våra bästa tips.

Se morgonstjärnan Venus regera i sydost. Venus är stjärnan som lyser i sydost tidigt på morgonen i december 2018 och januari 2019. Riktigt tidigt ligger den lågt över horisonten och kan verka nästan onaturligt ljusstark, och taggig som i ett julkort. Medan himlen ljusnar stiger den, regerar himlen en stund och står nästan i söder där solen går upp. Längst i norr där solen håller sig under horisonten kan du upptäcka Venus lågt i söder hela förmiddagen under december månad.

Se Mars i söder på eftermiddag och kväll. Mars är det ljusa, lite röda stjärnan som lyser klart i söder när himlen är mörk. Ända sedan sommaren har den hängt med på kvällshimlen. För varje dag klättrar Mars lite högre på himlen men lyser lite svagare. Så fortsätter den hela vintern tills den försvinner i skymningsdiset någon gång i april.

Grafik: Populär Astronomi
Mars på kvällen (den 14 december tillsammans med månen) och Venus på morgonen – här med sällskap av Merkurius runt den 11-13 december. Bilderna ska förmedla känslan snarare än exakta storlekar – kolla själv! Grafik: Populär Astronomi

Boka in mötena mellan månen och Venus och Mars. Extra vackert blir det när månen ligger nära Venus eller Mars. Venus och månen blir snyggast på måndagmorgonen den 3 december (Venus under och till vänster om månen) och den 4 december (månen till vänster om Venus). Nästan lika vackert blir det när månen ligger nära Venus på nyårsmorgonen och den 2 januari. Månen plus Mars ser du på kvällen fredagen den 14 december (Mars till höger om månen), och den 15 december (Mars till vänster). Likadant blir det sedan även den 12 respektive 13 januari.

Merkurius lurar nedanför Venus runt december 12. Venus inre kompis Merkurius är svår att upptäcka men i början av december dyker den upp på morgonhimlen. Dagarna kring den 12 december hittar du Merkurius till vänster om Venus och en bra bit längre ner mot horisonten. Med fältkikare ökar du dina chanser att få syn på Merkurius.

Venus möter Jupiter i gryningen i januari. Allra häftigast kan det bli när Venus får morgonsällskap av en annan ljus planet, Jupiter. På gryningshimlen under första halvan av januari – kl 07:00 kan vara bästa tidpunkt att titta – rör sig Venus och Jupiter allt närmare varandra. Tätast står de på tisdagmorgon den 22 januari. Läs mer om planetmötet och om månförmörkelsen den 21 januari.

Kerstin Lodéns artikel i PopAst 2001/4
Inne på rätt spår: Kerstin Lodéns artikel Stjärnan över Betlehem i PopAst 2001/4

Stjärna lagom till jul – vad säger forskningen om den då? När Venus syns i december tänker en del på en känd historia i den kristna bibeln. Men alla astronomiska förklaringar för historien om Betlehemsstjärnan är numera dödförklarade. Det slår astrofysikern Bradley Schaefer fast i en artikel från 2016. Istället ger han boken The Star of Bethlehem och författaren Michael Molnar rätt. Molnar förklarar historien om stjärnan utifrån de vise männens egentliga intressen. De var astrologer, historiskt och religiöst intresserade nördar som ville förstå sin samtid och framtid. De fascinerades av astronomiska händelser i almanackor, tabeller och diagram, inte på himlen. Ett ovanligt möte mellan Jupiter och månen år 6 f. Kr. – likt den som vi fick se 2012 – såg för dem alldeles epokgörande ut, som en värre variant av uppståndelsen kring den 23 september 2017. Historien fick vingar. Så när stockholmsastronomen Kerstin Lodén skrev sin artikel om i Betlehemsstjärnan i Populär Astronomi 2001/4 var Michael Molnars bok ny och Kerstin inte helt övertygad åt något håll. Men idag är experterna överens om att det är astrologi som förklarar Betlehemsstjärnan, inte astronomi.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.