Svenska astronomiska sällskapet har fått en ny ledare. Vid ett på grund av coronautbrottet glest befolkat årsmöte en 12 mars valdes en ny styrelse. Det blev klart att lundaastronomen och folkbildaren Peter Linde efterträder Jesper Sollerman som haft posten sedan 2010.

Linde kliver upp som ordförande för det drygt hundraåriga sällskapet efter att ha varit vice ordförande i rekordlånga 22 år. 

Svenska Astronomiska Sällskapet äger bland annat Populär Astronomi och har sedan det grundades 1919 hållit på med att popularisera astronomi i Sverige. 

Peter Linde hade inte tänkt sig rollen förrän helt nyligen, berättar han, men han är glad över att få ta uppdraget.  

– Det är en ära, det är klart! Jag är lite mer taggad än jag trodde att jag skulle vara, säger han.

Sällskapet har nu haft 14 ordföranden. Aina Elvius är hittills den enda kvinnan på posten, som hon hade mellan 1986 och 1990. Bland grannländerna är det för tillfället bara Danmark som har en kvinna på motsvarande post: Majken Brahe Ellegaard Christensen är sedan 2017 ordförande i danska Astronomisk selskab.

Jesper Sollerman oh Peter Linde. Foto Magnus Näslund
Jesper Sollerman (t. v.) lämnar över till Peter Linde, ny ordförande i Svenska Astronomiska Sällskapet. (Foto Magnus Näslund)

Då Peter Linde bor i Lund får Sällskapet för första gången en skånsk  ordförande med bas i Skåne. Astronomen Gunnar Malmquist var visserligen från Ystad men under sin ämbetsperiod var stationerad i Uppsala.

Peter är sedan mer än 20 år ordförande i Sydsveriges största astronomiförening, Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe. Nu letar ASTB efter fler som kan ta ansvar inom föreningen inför årsmötet den 26 mars, berättar Peter, men han tror att han blir kvar på ordförandeposten.

– Det blir en dubbel roll ett tag, säger han.

Han är astronom med docenttitel från Lunds universitet och en bakgrund inom forskning om stora teleskop, bildanalys och stjärnhopar. Peter är också föreläsare, utbildare, och författare till boken Jakten på liv i universum (Karavan, 2013). När jag frågar om hans framtida planer för Svenska Astronomiska Sällskapet vill han avvakta med svar innan den nya styrelsen hunnit träffas i april. Men talar om att tydliggöra förhållandet med ungdomsförbundet Astronomisk Ungdom, och mer allmänt att ”jämka  fackastronomi och populärastronomi”. 

– Jämkning och balans är bra ord för en ordförande, tycker han.

Peter Linde presenterar sig i klippet nedan som finns på kanalen Livet, rymden och universum som han drivits tillsammans med Mikael Strandänger.

Styrelsen i övrigt är annars påfallande lik den avgående. Ny ledamot är Populär Astronomi-skribenten Anders Nyholm, nyligen disputerad astronom som haft Jesper Sollerman som handledare. Skattmästare är som tidigare Peter Lindroos och de övriga förtroendeposter väljs först vid styrelsens första möte.