Uppdatering: det blev en lyckad uppskjutning den 30 maj och den 31 maj anlände astronauterna till rymdstationen. Återupplev uppskjutningen hos NASA.

Den 8 juli 2011 skickades den sista amerikanska rymdfärjan Atlantis upp från USA. Sen dess har ryska raketer använts för att ta astronauter till den internationella rymdstationen ISS. Detta blir det nu ändring på. Den 27 maj 2020, kl 22:33 svensk tid, kommer NASA-astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnken att vara med när bemannade uppskjutningar från amerikansk mark äntligen återupptas.

Falcon9 - SpaceX
Uppskjutning av en Falcon 9 raket – samma raket som ska föra rymdkapseln Crew Dragon och astronauterna till ISS. Bildkälla: SpaceX

Att sända astronauter till ISS, som har varit bemannad i snart 20 år, är något som man kan säga går på rutin. I NASA:s satsning ”Commercial Crew Program” använder man sig av kommersiella aktörer och menar på att både effektiviteten och frekvensen på rymdbesök kommer kunna förbättras. Till sin hjälp i denna nysatning har man anlitat företagen SpaceX och Boeing som leverantörer för raketer och rymdkapslar.  Mer bakgrund till detta finns i Anna Larssons artikel från 2017.

Det är nämligen raketen Falcon 9 som kommer bära med sig rymdkapseln Crew Dragon; båda är byggda av SpaceX, från NASA:s Kennedy Space Center i Florida. Raketen och kapseln har genomgått rigorösa tester, där Crew Dragon bland annat redan har dockat med ISS tidigare och lyckats med återinträdet till jorden under flygningen Demo-1 (Demonstration Mission 1).

CrewDragonNASA
Rymdkapseln Crew Dragon i dockningsläge med ISS. Bildkälla: NASA

Nu är andra fasen, Demo-2, där rymdkapseln ska vara bemannad, igång. Besättningen består av de erfarna astronauterna Bob Behnken (maskiningenjör) och Doug Hurley (pilot och civilingenjör). Båda har varit del av ISS besättning två gånger tidigare, Behnken år 2008 och 2010, Hurley år 2009 och 2011. Förutom deras gedigna erfarenhet är rymdfarande en stor del av deras vardag, då både Behnken och Hurley är gifta med NASA astronauter, Megan McArthur respektive Karen Nyberg. De båda paren har varsin son, som nu kommer få se sina fäder göra historia.

Sedan den 13 maj sitter Behnken och Hurley i den två veckor långa karantän som är standard för astronauter innan de skickas upp till ISS. Karantänen, som är ett begrepp många blivit mer bekanta med på senaste, är till för att säkerställa att ingen av medlemmarna i besättningen bär med sig några sjukdomar, då social distansering är svårt att utöva på ISS. Ytterligare säkerhetsåtgärder har vidtagits på grund av den pågående covid-19-pandemin, där astronauterna och närstående testats för viruset två gånger. Att ”vabba” är inte riktigt någonting man kan göra när man är på rymdstationen.

NASA astronauterna Bob Behnken (t.v.) och Doug Hurley (t.h.) gör sig bekanta med rymdkapseln Crew Dragon under en simulerad flygning. Bildkälla: SpaceX
På Falcon 9 raketen som kommer användas den 27e:e maj har man använt sig av NASA:s gamla logga istället för den nya. Bildkälla: SpaceX

När de anländer till ISS kommer Behnken och Hurley bli välkommnade av den nuvarande besättningen, expedition 63, den som bytte av Jessica Meir. Under de tre månaderna som de spenderar på stationen kommer de, utöver att utföra tester på Crew Dragon kapseln, även ta del i stationens vardagliga sysslor och forskning. Ett fast datum för återinträdet till jorden, som också ska ske med Crew Dragon, är inte satt än, men är planerat till någon gång i augusti.

NASA har bett allmänheten att inte åka och kolla på uppskjutningen för att minska risken för stora folksamlingar, och uppmuntrar istället till att titta på livesändningen i NASA tv.  Som med mycket inom astronomi och rymdfart är det i slutändan vädret som styr, vilket kan göra att uppskjutningen skjuts upp ifall vädret är för risigt.

2 KOMMENTARER

  1. I am an investor of gate io, I have consulted a lot of information, I hope to upgrade my investment strategy with a new model. Your article creation ideas have given me a lot of inspiration, but I still have some doubts. I wonder if you can help me? Thanks.

Comments are closed.