”Supervenusåret” 2020 fortsätter, och visst har Venus levererat som aftonstjärna i vår. En sak återstår för oss Venusfans: att se grannplaneten som en liten lysande månskära i kikaren. Det har en av våra läsare redan upptäckt.

Jag har en amatöraktig fråga om Venus. Den 2 maj, cirka kl 22:30, tittade jag på Venus genom min tubkikare, en Kowa TSN-1 som jag oftast använder för fågelskådning. Planeten såg ”halv” ut på något märkligt sätt. Finns det någon slags motsvarighet till halvmåne för en planet? Kan någon annan himlakropp ha passerat framför Venus?

Suzanne Gülich

SVAR Hej Suzanne! Kul att du fått syn på Venus i tuben! Du har helt rätt att Venus liksom månen har sina faser, och av precis samma anledning. Det upptäckte Galilei på 1600-talet när han gjorde precis som du.

Galileo Galilei tecknade hur Venus såg ut i teleskopet. På övre raden jämför han med Saturnus, Jupiter och Mars, som alltid är helt upplysta av solen. (Bild: Istituto e Museo di Storia della Scienza, Florens)

Solen lyser upp halva planeten på samma sätt som den lyser upp halva jorden och halva månen. Från vår utsiktspunkt på jorden kan vi se både de delar av Venus där det är dag just nu, och de andra delar där det är natt.

Venus är utöver månen den enda himlakroppen som lätt går att se som en skära, och nu i maj 2020 får vi en utmärkt chans att uppleva det.

Under maj 2020 ligger Venus allt lägre på kvällshimlen efter solnedgången. Men den som fångar Venus med en fältkikare eller teleskop får se planeten som en smal skära.

För att se Venusskäran bäst ska man titta så tidigt på kvällen man kan. Planetens form blir lättare att se när kontrasten mellan den ljusa planeten och mörka himlen är mindre.

Den 21-22 maj 2020 får förresten Venus tillfälligt sällskap i skymningsljuset av planeten Merkurius. Då kan man titta lågt på himlen i nordväst efter solnedgången – gärna med hjälp av en liten kikare. Merkurius ligger då snett under Venus.

Venus faser Bild: Populär Astronomi
Därför ser Venus ut som en skära under maj 2020. Bilden visar inte storlekar och avstånd rätt. Bild: Populär Astronomi (efter Dan Reichart, UNC)

Den 3 juni passerar Venus som närmast solen på himlen, dock utan Venuspassage den här gången. Redan i juli syns Venus åter klart, nu som morgonstjärna, och morgonstjärna blir också hela augusti, september och oktober, ja året ut faktiskt.

För ordet supervenusår tackar jag tidningen Stella, och Katarina Art, ordförande i Stockholms AmatörAstronomer (STAR).