Förra sommaren kunde en partiell solförmörkelse ses i Sverige, men det var betydligt längre sedan en total solförmörkelse skedde i våra trakter. Vi får gå tillbaka ända till 1954 för den senaste, och nästkommande svenska totala solförmörkelse äger inte rum förrän 2126. Har man möjlighet att resa kan man dock hitta totala solförmörkelser på olika platser på jorden med några års mellanrum. Den senaste ägde rum i december 2021 i Antarktis. Tora Greve var på plats och rapporterar här om upplevelsen.

Såvitt jag vet, var jag den enda från Skandinavien som observerade solförmörkelsen 2021-12-04 från det antarktiska fastlandet, närmare bestämt Union Glacier. Överhuvudtaget är vi bara två i hela världen som observerat två solförmörkelser i Saros 152* från det antarktiska fastlandet, Jonathan Rowland och Tora Greve. En solförmörkelse i samma Saroscykel förflyttar sig under 18 år och 10 dagar en bit geografiskt. Förra gången var vi på Dronning Mauds Land.
Vi hade fantastiskt väder med sol och inte ett moln på himlen. Temperaturen startade på -12 grader C och sjönk till -20 grader C under totaliteten. Eftersom jag hade dåliga erfarenheter med två kameror som frös förra gången, tog jag bara med en liten kamera jag kunde ha i fickan och sedan ta upp när det var dags att fotografera. Jag koncentrerade mig istället på att se solförmörkelsen. Under den partiella fasen gjorde jag några skuggexperiment med ett pappersark med hål i. Precis som förra gången rusade den partiella fasen i väg. Första kontakt var kl. 03.53.45 lokal Chile-tid. Andra kontakt var kl. 04.44.54. Tredje kontakt var 04.45.17, och sista kontakt kl. 05.37.15.
Efteråt firade vi med champagneparty med tilltugg. Antarktis är min favoritkontinent – enda ställe med garanterad vit jul och midnattsol – samtidigt.

Tora Greve visar skuggor med hjälp av ett pappersark med hål i. Foto: Tora Greve.

*En Saroscykel är ett cykliskt förlopp som kan användas för att beräkna när och var mån- och solförmörkelser inträffar, och grundar sig i månens periodicitet. Solförmörkelser som inträffar med ett intervall på en Saroscykel (cirka 18 år) är mycket lika varandra.

Tora Greve är aktiv i solgruppen på Tycho Brahe-observatoriet och har skandinaviskt kvinnligt rekord i antalet observerade totala solförmörkelser.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.