Får vi en ny planet i solsystemet snart? Det har nu gått ett drygt år sedan astronomerna Mike Brown och Konstantin Batygin fick världen att hoppas på ett nytt, jordstort klot i solsystemets utkanter, Planet 9.

Under året som gått har jakten på nya kroppar i yttre solsystemet fortsatt. Astronomer arbetar på flera fronter med att hitta dem.

Allmänheten är också med: du kan klicka dig fram till Planet 9-kandidater i medborgarvetenskapliga projektet Backyard Worlds, som vi skrev om tidigare (och som förresten redan kommit med en upptäckt: en hittills okänd brun dvärg på bara 100 ljusårs avstånd).

Två forskarlag har lyckats upptäcka helt nya kroppar som sätter teorin om Planet 9 på prov. Amerikanska radarparet Scott Sheppard och Chad Trujillo gick i somras ut med hela tre nya småplaneter, än så länge med de oromantiska namnen 2014 SR349, 2013 FT28 och 2014 FE72 (pressmeddelande från Carnegie-institutet). De har tidigare upptäckt dvärgplaneten Biden, eller 2012 VP113, som fick smeknamn efter Barack Obamas vice president Joe Biden.

Långt ut i solsystemet kretsar små, frusna dvärgplaneter – och kanske något större, som rubbar deras banor. Här visas de nya (gula och rosa) och tidigare kända (ljusblåa) banor som pekar ut Planet 9, om den finns. (Bild: efter bilder av Mike Brown och Robin Dienel)

Nu i april 2017 kom också 2013 SY99, upptäckt av kartläggningsprojektet OSSOS och ett team som leds av astronomen Michele Bannister vid Queens University i Belfast, Nordirland. Uppskattningsvis 25 mil bred, är SY99:s avlånga bana hela 375 gånger bredare än jordens, och den tar hela 20 000 år att göra ett varv runt solen.

De här fyra nykomlingar rör sig runt solen – långsamt och långt från dess värme – på sätt som stämmer väl överens med att Planet 9 verkligen finns därute. Det är i alla fall slutsatsen som Mike Brown nu drar när han summerar läget för planet 9 i bloggen Find Planet Nine.

Bild: Robin Dienel
Från Planet 9 – ibland kallad Planet X, här som rymdkonstnären Robin Dienel föreställer den – syns solen som en ljus stjärna på himlen omgiven av ett dammigt dis. (Bild: Robin Dienel)

Alla är dock inte överens om att det finns tillräckligt goda belägg för Planet 9. Michele Bannister, som skriver om lilla 2013 SY99 på The Conversation, påminner att idén mycket väl kan vara fel. Forskarna liknar djuphavsfiskare som fått syn på sex små fiskar, som hon beskriver det. Fiskarna kan tillhöra ett stort stim men just hur stimmet rör sig – kan de ana hajen Planet 9? – är svårt att vara säker på.

Om planeten nu kan upptäckas på riktigt blir det inget snack om saken. Om Mike Brown har rätt lyser nu Planet 9 mycket svagt, en långsamt rörlig ljusprick på himlen, gömd som en nål i en höstack bland Vintergatans otaliga stjärnor. Han tippar att den finns att upptäcka i stjärnbilden Oxen, som efter sommaren blir åter synlig även för hugade observatörer, också för oss i Sverige. Det är bara för astronomer att rikta sina teleskop åt rätt håll, plåta och jämföra bilderna.

Ett bra tillfälle att titta blir sent på kvällen under Astronomins dag och natt den 23 september. Samma dag invigs två av solsystemets yttre dvärgplaneter i Sveriges mäktiga skalmodell Sweden Solar System – Makemake i Göteborg och 2007 OR10 i Malmö.

Tävling! Vill du ha en dvärgplanet i Sweden Solar System också där du bor? Läs mer och delta i vår tävling om nya kroppar i Sweden Solar System inför Astronomins dag och natt 2017 – så kan fler få en ny känsla för rymdens storhet. Läs om tävlingen här.