Hur var din Astronomins dag? Festivalen gick av stapeln i lördags den 29 september och enligt det vi hört hittills deltog hundratals, om inte tusentals, människor i storstäder och småorter i hela landet.

Många fick utforska festivaltemat Rod planet, blå planet och upptäckte nya saker om planeterna Mars och jorden.

Vår kompis, stockholmsfotografen Peter Rosén kom på ett särskilt kreativt sätt att fira Mars och jorden. Peter är en av de sex astrofotografterna som ingår i utställningen Upptäck universum som just nu visas på flera platser från Luleå i norr till Kristianstad i söder, och en av de få amatörastronomer i landet som regelbundet fotograferar solsystemets planeter.

Natten till Astronomins dag fotograferade han jorden och Mars på ett annorlunda sätt. I skymningens blå timme fångade han jorden i form av Stockholmshorisonten, med Mars som en liten ljus prick på himlen. Senare samma kväll utmanade han jordens turbulenta luftlager och under en timme plåta Mars med sitt teleskop, så många gånger som möjligt. Sedan kombinerade han de bästa Marsbilderna för bästa möjliga skärpa, och gjorde om Stockholmspanoramat till med hjälp av liten planet-metoden.

Resultatet: ett konstverk, en dipytk, som fångar och länkar samman våra två favoritplaneter, och temat för Astronomins dag 2018, på ett alldeles fantastiskt sätt.

Foto: &copy: Peter Rosén
Blå och röd planet av Peter Rosén, den 28 september 2018. Mars syns i den vänstra bilden som en ljus prick ovan horisonten (leta vid klockan 2). Även i verkligheten är jorden precis så mycket större än Mars. Klicka för att se bilden på astrofotografernas forum Astronet. Foto: ©Peter Rosén

Fler bilder av Peter Rosén kan du se i hans galleri på Astronet, och som sagt i utställningen Upptäck universum visas. Vi har tidigare skrivit om flera av hans fotografier och om Jupiterprojekten Voyager 3 och Journey to Jupiter som han ledde.

Astronomins dag och natt är inte helt över för 2018. I programmet ingår stjärnträffen Norrland Star Party, som går av stapeln den 5-7 oktober i Skellefteå. Läs mer om NSP hos Astronomins dag och hos arrangören Norra Sveriges Amatörastronomer.

Nästa års Astronomins dag och natt är redan spikat: det blir den 28 september 2019. I samarbete med ForskarFredag utlovas ett massexperiment om ljusföroreningar, och vi räknar med extra mycket firande med anledning av månlandningarnas 50-årsjubileum och att både Svenska astronomiska sällskapet och den Internationella astronomiska unionen fyller 100 år.

Skriv gärna till oss och berätta om ditt Astronomins dag och natt – speciellt om du också tog bilder på det du var med om.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.