Bilden kanske inte ser mycket ut för världen, men det är just nu ett av de foton som tagits längst bort ifrån jorden. Och fler bilder lär det bli.

Dess uppdrag är att utforska främmande nya världar, att söka efter nya livsformer och nya civilisationer. Att med djärvhet färdas dit ingen kamera tidigare varit. Nästan så är det i alla fall.
NASA-sonden New Horizons har hittills gett oss fler fantastiska bilder från vårt solsystems ytterkanter än någon annan rymdsond tidigare. Sondens epokgörande besök hos Pluto i juli 2015 har vi skrivit om flera gånger tidigare. Nästa mål är mystiska småplaneten 2014 MU69, dit den är framme den 1 januari 2019.
Den svartvita bilden togs alltså nyligen av New Horizons och föreställer stjärnhopen NGC 3532, eller Wishing Well Cluster (Önskebrunnshopen) som den också kallas. Den brittiske astronomen John Herschel, som arbetade med att katalogisera himlakroppar under 1830-talet, ansåg den vara den vackraste stjärnhop han någonsin sett. Bilden snett nedan till höger visar samma stjärnhop, tagen med hjälp av ett teleskop i Chile.

New Horizons tog sitt foto den femte december förra året och befann sig då på 6,12 miljarder kilometer ifrån jorden. Det är ännu längre bort än vad Voyager 1 befann sig när den tog det kända Pale Blue Dot-fotot av jorden den fjortonde februari 1990. Eftersom Voyagers kameror stängdes av strax efter denna fotosession behöll bilden länge rekordet som det foto som tagit på längst avstånd från jorden. Tills nu vill säga.
New Horizons använde sin Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) för att ta bilden som blev det nya rekordfotot. Rymdsonden nöjde sig dock inte med detta, utan lät ta en ny rekordbild bara två timmar senare, denna gång av Kuiperbältet.
Kuiperbältet är den mängd, eller bälte, av mindre himlakroppar som befinner sig bortanför Neptunus bana runt solen. I detta bälte ingår till exempel Pluto.
Här kan ni se fotona av två objekt från Kuiperbältet. Dessa foton är alltså nu de bilder som tagits längst bort ifrån jorden, men också de främsta närbilderna på objekt ifrån Kuiperbältet.

New Horizons uppdrag har sedan 2017 varit att observera minst tjugo olika objekt i Kuiperbältet, alltifrån dvärgplaneter till så kallade centaurer, det vill säga små isiga planetoider. För den som vill följa New Horizons resa genom Kuiper bältet närmare kan man göra det här och här. Just nu ligger rymdsonden i ”ide” men den fjärde juni vaknar den återigen till liv. Håll utkik då!
Källa:
New Horizons – NASAs Mission to Pluto and the Kuiper Belt