Företaget SpaceX som grundades av miljardären Elon Musk har skapat många rubriker den senaste tiden. Inte minst med att skjuta upp en Tesla Roadster bil men även hjälpt till att få upp rymdteleskopet TESS. Länge så har SpaceX skyltat med att de snart skulle annonsera sin första uppskjutning av en privatperson som betalat för en biljett runt månen och tillbaka. Nu i veckan, den 17:e september gick de ut med information om att SpaceX första rymdturist blir Yusaku Maezawa från Japan.

Yusaku Maezawa, som är grundaren till den japanska modejätten Zozo, har skrivit upp sig för att flyga upp med SpaceX BFR rymdskepp- och raketkombo. Med på resan kommer han att ha ett gäng konstnärer, bland annat skulptörer, målare och designers med flera, med tanken att de ska kunna fånga ett förmodligen oförglömligt ögonblick i deras liv. Tanken är att dela både upplevelsen med konstnärerna, som sedan också delar den med resten av världen.

Maezawa själv kommenterar (författarens översättning):
“Ända sedan jag var litet barn har jag älskat månen. Bara av att stirra på månen har den fyllt min fantasi; den är alltid där och har kunnat inspirera människan. Det är därför jag inte kunde passa på det här tillfället att se månen på nära håll.” Den konst som kommer härstamma från detta veckolånga “#dearMoon”-uppdraget kommer inspirera oss alla menar Maezawa, som också är en stor samlare av konstverk.

Uppdraget som ska ta Maezawa och de han tar med sig på resan ska inte landa på månen utan åka runt ett varv för att sedan åka tillbaka till jorden. Elon Musk själv påstår att de siktar på att kunna förverkliga resan inom 5 år.

Konstnärs illustration av SpaceX Big Falcon Rocket och dess uppskjutning till rymden. Bild: SpaceX

 

Någon exakt siffra på vad resan kostar går Musk och Maezawa inte in på under den intervju som släpptes i samband med avslöjandet om huvudresenären. Dock så har Maezawa betalat för hela flyget, och att de konstnärer som följer med honom gör så gratis. Exakt vilka som ska få följa med Maezawa på resan verkar inte helt klart i dagsläget, men det är inte omöjligt att Elon Musk själv följer med.

Det ska även påpekas att uppdraget inte är helt riskfritt, vilket Musk understryker. Det finns fortfarande detaljer som måste redas ut. Även själva raketen som ska ta dem runt månen är inte helt utvecklad än. Den nya prototypen, som kallas för BFR (Big Falcon Rocket), var som tänkt att hjälpa människan nå och bebygga mars och andra himlakroppar i solsystemet. Elon Musk själv har länge påstått att hjälpa människan bli en multiplanetär ras var ett av huvudorsakerna till skapelsen av SpaceX till första början när det grundades 2002. Raketen BFR kommer dock användas till andra saker också, såsom att skicka ut utrustning, satelliter och plocka upp rymdskrot.

Grafik över SpaceXs plan för deras första privata köpta flygning runt månen med Big Falcon Rocket. Bild: SpaceX

 

Att utveckla och att få en fungerande Big Falcon Rocket estimeras till att kosta runt 5 miljarder dollar enligt Musk. Han tackar även Maezawa för att ha bidragit med en stor del för att nå slutmålet och säger “Detta har återinfört min tro på mänskligheten — att någon är villig att göra det här. Han hjälper oss i slutändan till att göra det möjligt för vanliga medborgare att resa till andra planeter.” Med det menar Musk att detta bara är en början och ju längre utvecklingen når så kommer det även bli billigare för andra att genomföra liknande resor i framtiden. Även om BFR rymdfarkosten kan rymma omkring 100 personer så ska “Kära Månen”-resan endast ha med en skelettbesättning för att få plats med extra bränsle, mat, vatten och reservdelar. Som säkerhetsåtgärd utifall att någonting går fel menar Musk.

Innan den riktiga uppskjutningen, som är planerad till 2023 men inte hugget i sten än, kommer SpaceX att utföra flertalet restuppskjutningar innan de låter Maezawa och konstnärerna kliva ombord.

Även om detta planeras att bli SpaceX första uppskjutning av rymdturister så är det inte första gången som miljardärer besöker rymden. Amerikanen Dennis Tito köpte en privat biljett och åkte den 28:e april upp med den ryska farkosten Sojuz TM-32 till internationella rymdstationen ISS och räknas som den första “rymdturisten” i mänsklig historia. Även kända artister har uttalat sig om att vilja hålla den första rymdkonserten, där bland annat operasångerskan Sarah Brightman, popartisten Lady Gaga och hårdrocksbandet Metallica.

Astronaut försöker sälja rymden. Bild: NASA (wikipedia/commons)

Huruvida denna exploatering av rymden kommer vara gynnsam för framtida rymdresor återstår att se, men även i Sverige har intresset för rymdturism etablerat sig med bland annat Spaceport Sweden i Kiruna och Space Travel Alliance AB. Nu när NASA själva inte skickar upp sina astronauter längre ger det en möjlighet för företag såsom SpaceX, Virgin Galactic med flera att ställa sig till tjänst.

1 KOMMENTAR

Comments are closed.