Vill du titta på årets finaste stjärnfall? Att kika på meteorer på himlen ger en särskild sorts kick, eftersom man vet aldrig när nästa kommer och hur häftigt den blir. Det är lite som att kolla på uppdateringarna i telefonen – men så mycket roligare.

Nu runt den 12 augusti är det dags för årets bästa meteorregn, perseiderna. Blir det molnfritt utlovas ännu en astronomisk upplevelse utan att behöva frysa.

Tidigare i sommar har vi tipsat om sommarnattens planeter, månförmörkelsen den 27 juli, solen och månen på dagtid. Mitt under perseiderna sker också den partiella solförmörkelsen den 11 augusti – fast den sker ju mitt på dagen. Här kommer våra bästa tips för klara augustinätter.

Välj rätt datum: bäst blir natten som börjar söndagen 12 augusti. Enstaka perseidmeteorer du se redan nu och fram till slutet av augusti, men de är flest mellan 9 och 15 augusti. Natten som börjar söndag den 12 augusti väntas bli årets bästa, men dagarna innan och kan också bjuda på fina stjärnfall.

Klicka för att ladda ner som pdf. Grafik: Populär Astronomi
Klicka för att ladda ner som pdf. Grafik: Populär Astronomi

Hitta till mörkret. Enligt AbbaLittle Jinder och andra experter är ju sommarnatten i storstaden underbar. Men vill du se stjärnfall är staden oftast fel plats. Ta dig istället någonstans där det är mörkt, utan störande gatlampor och strålkastare, och där du känner dig säker. Ju mörkare himmel desto fler stjärnfall ser du. Fastnar du i city så är det ändå värt att hålla koll på himlen: bland perseiderna förekommer alltid nägra som är riktigt ljusa.

Skydda ditt mörkerseende medan du tittar. Vistas du mer än cirka 20 minuter i mörker händer något lite magiskt – ditt mörkerseende blir bättre och du ser mer av allt, både stjärnor, meteorer och annat. Så lägg mobilen i fickan även om du kliar i fingrarna. Då upplever du mer som du kan berätta om sen.

Bild: meteorshowers.org
Så skapas perseidernas show runt den 12 augusti 2018. Meteorregnet uppstår när jordens bana genom rymden korsar de utsträckta moln av grus och småstenar som lämnats kvar av komet Swift-Tuttle i sin bana runt solen. På sajten meteorshowers.org kan du se var meteoroiderna – de heter så innan de faller mot jorden – ligger jämfört med solsystemets planeter. Jordens bana visas i ljusblått. Bild: meteorshowers.org

Stanna uppe så sent du orkar. Ju längre du stannar upp desto fler blir meteorerna. Stjärnfall kan du få se kort efter att det blivit mörkt, men de blir fler och ljusare fram emot småtimmarna. Stjärnfallen blir fler allt eftersom stjärnbilden Perseus klättrar på himlen. Meteorerna ser ut att komma från just Perseus, men du ser fler av dem om du istället tittar där himlen är mörkast.

Bästa klockslaget beror på vem du är och var du bor. Nu i augusti börjar nätterna bli riktigt mörka i sydligaste Sverige, men i norr är det fortfarande ljust. Stjärnfallen syns bäst när natten är mörkast, så kl 01 är den optimala tidpunkten för meteorfans i norr. Barnvänligast blir det längst i syd där det är mörkt tidigare.

Njut av Vintergatans stjärnor – och sommarens kavalkad av planeter. I syd inleds nu den bästa tiden på året för att se Vintergatan. Genom stjärnbilderna Svanen, Örnen och Skytten löper Vintergatans tjockaste delar, med otaliga stjärnor och mörka stoftmoln. Samtidigt lyser flera planeter på himlen, alla rätt lågt över horisonten. Jupiter syns i väster efter solnedgången, Saturnus är den gula stjärnan lågt i syd och sydväst, och Mars – som just nu är ovanligt nära jorden – lyser klart i sydost och syd fram till en bit innan gryningen.

Vill du veta mer om stjärnfall, meteorer och meteoriter? Kolla Sveriges meteorkameranätverk, upptäck forskningen om meteorer vid Institutet för rymdfysik – eller håll dig uppdaterad om allt spännande i universum genom att prenumerera på Populär Astronomi.